Burası Kadıköy Buradan Çıkış Yok (2)

paşabahçe cam fabrikası
Paşabahçe Cam
Şubat 11, 2020
Neden Kültür Turizmi
Şubat 11, 2020

Burası Kadıköy Buradan Çıkış Yok (2)

kadıköy

Burası Kadıköy Buradan Çıkış Yok (Devamı)

Yazının ilk bölümüne ulaşmak için lütfen tıklayınız

İlk kez bir filmi izlediğim salon ise Kadıköy Sineması. Başlangıçta tiyatro salonu olarak tasarlanmış, dev kabarelere ev sahipliği yapmış çok büyük bir alan; yapıldığı dönemde İtalyan Tasarım Ödülü ‘ne layık görülmüş. Yeni dönemde işletmesini alanlar salonun orjinalliğini koruyup, birtakım yeniliklerle Kadıköy Sineması’nı yeniden hayata geçirmeyi planlayan projelere imza atıyorlar. Nisan’da gerçekleşecek İstanbul Film Festivali’ne yıllardır tek tabanca ev sahipliği yapan Rexx’e nihayet kardeş gelecek, Kadıköy Sineması festival filmlerine ev sahipliği yapacak .
Yakın dönemde açılan Baba Sahne, Entropi Sahne ile halihazırda var olan Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Haldun Taner Tiyatrosu, Duru Tiyatro, Oyun Atölyesi ile Kadıköy tiyatronun da kalbi…
Peki ya BEKSAV? İşte burası benim için pek kıymetli bir mekan. Açılımına bile baktığımızda bize epey fikir veriyor; Bilim, Eğitim, Kültür, Sanat Araştırmaları Vakfı. “Toplum için sanat” şiarıyla kurulmuş bir merkez. Beksav, harçlığı kısıtlı olan her öğrencinin, her kesimin kültür&sanatla nefeslendiği gözde bir etkinlik alanıydı. “Ücretsiz etkinlik” dediniz mi öğrenci milleti hemen soluğu orada alır. Hele ki benim gibi iletişim/gazetecilik/sinemayı beraber okuyorsanız, okulda hiçbir şey yeterli gelmiyorsa, aktif bir sinema klübü yoksa eski filmlere nereden ulaşacaksınız? O zamanlar internet daha yeni yaygınlaşan bir şeydi sanırım, ama film indirip izleme aşamasına gelmemiştik. Her haftayı yerli ya da yabancı sinemacılardan birinin filmlerine ayıran kaç kültür merkezi biliyorsunuz? Yılmaz Güney filmlerini orada izledim, ilk izlediğim Arkadaş’tı, halen favori sinemacım olan Stanley Kubrick’i orada tanıdım ve Otomatik Portakal ile aşık oldum kendisine..
Akmar Pasajı İstanbullu olmayanların bile bildiği bir pasajdır. Cünkü bir dönem hiç haketmediği çok talihsiz söylentiler ve olaylar ile ana haber bültenlerine konuk olmuştu. Giyim kuşamları ile “marjinal” diye nitelenen bir kitlenin ve rockçıların buluştuğu bir pasajdı. Ya yabancı kaset doldurmaya ya da ders kitapları almaya giderdik. Şimdi hayatta olmayan ve pasajla ismi bütünleşen Apaçi Ayhan, memlekete gelen&gelmeyen yabancı albümleri CD’den kasede çeker, cüzi bir fiyata satardı.Cramberries’leri, Alanis Morriset’ leri ya da karışık kasetleri orada doldurduk. Hatta ben bir kez rica etmiştim de benim için A.Morriset’in bir şarkısının sözlerini çıkarmıştı, ruhu şad olsun… Bir de sahafları vardı Akmar’ın, şimdi olmayan .Eski yoğunluğu da yok zaten pasajın, önündeki kitapçıların yerini de cafeler aldı.

Efsane Salı Pazarı da yok artık; E-5’e, Göztepe ile Fikirtepe arasına, müdavimlerini de beraber götürerek, sadece kendisine ait sabit bir yere kavuştu. Eski Salı’nın olduğu sokak ise sağlı-sollu bildiğimiz zincirleme giyim mağazalarından farklı olarak, daha bol çeşitli, uygun, kaliteli giyimin satıldığı bir açıkhava pasajına dönüştü adeta. Bilenlerin tahayyül etmesi amacıyla şöyle tarif edeyim; Taksim’de Terkos Pasajı (Pazarı), Beyoğlu İş Merkezi muadilinde, belki daha iyisi, bence daha iyisi…
Ve nihayetinde fanatik Fenerbahçe taraftarı iseniz, ki böyleyizdir tersi görülmemiştir, Kadıköy Fenerbahçe’dir, Fenerbahçe Kadıköy’dür! Sarı&laci’dir… Şükrü Saraçoğlu’dur… Maç günleri semtin sokaklarının heyecanı bambaşkadır. En başta belirttiğim gibi doğduğum, büyüdüğüm şehrimde yaşamıyorum şimdilerde ve elbette çok özlüyorum İstanbul’u, özellikle Kadıköy’ü. Sosyal medyada takip ettiğim hesaplardan fotoğraflarına bakmak bile keyifli ve o cümlenin sadece bir maç sloganı olmadıģını daha iyi anlıyorum; evet “Burası Kadıköy, buradan ,İYİ Kİ, çıkış yok!” Aklımla beraber ruhum da orada…

İstanbul’a Seyahat

Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın.

İstanbul seyahatinizde nerede kalacağınıza, nereleri görmeniz gerektiği, neleri tatmanız gerektiğine dair bilgiler almak istiyorsanız bize mail atabilirsiniz. Kalabileceğiniz otellerden, yemek yiyebileceğiniz mekanlara, gezi rotanızdan, eğlence alanlarına kadar her konuda bilgiyi arkadaşlarımız karşılıksız olarak size vereceklerdir. Şimdiden iyi tatiller, iyi eğlenceler…

sehrinhikayesi@gmail.com

Arzu ARDA

İstanbul tarihi ve turistik yerler

Bizi Facebook adresimizden takip edin

 

Comments are closed.