İstanbul Gezi Yazıları
Sanat Perileri, Müz’ler
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi ve
İlham Perileri
Müzelerin kurulup eserlerin taşındığı bir müze değil burası. Eserin üzerine kurulmuş bir müze. İnsan elinin neleri yapabildiğini gördükçe daha da etkileneceksiniz.
Mozaik bir yüzeyin farklı farklı renklerdeki parçaların bir araya getirilerek birlikte süslenmesiyle oluşan eserlerdir. Fransızca Mosaique sözcüğünden dilimize giren mozaik sözcüğünün Latince kökeni de Musaicum’dur.
Mozaik Müz’lerin eseri demektir ve Müz’ler sanat perileridir.
Yunan ve asya kültürlerinin harmanlanmasıyla oluşan Grekoreman mitolojilerinde kardeş tanrıçalar demektir.
İlham Perisi olarak tanımlanan bu tanrıçalar dokuz tanedir.
Müz’lerin hikâyesi
Müz’ler efsaneye göre Yunan tanrısı Zeus ve tanrıça Mnemosyne’nin kızlarıdır. Zeus Mnemosyne ile dokuz gece geçirir ve her gece içinde bir Müz doğar.
Erato Lirik aşk şiirleri
Terpsikhore Dans
Thalia Komedya
Melpomene Tragedya
Polymnia Kutsal şiirler
Urania Gök bilimi
Euterpe Flüt
Kalliope Epik şiir
Kleio Tarih
Büyük Saray Mozaikleri
Tarihi antik çağlara kadar uzanan mozaikler günümüzden beş bin sene önce Sümerler de görülmüştür. Tarihin bu dönemlerinde çok farklı yerlerde görülse de mozaik’in altın çağını Bizans döneminde yaşadığı söylenebilir. Büyük Saray Mozaikleri de bunlardan biridir. Günümüz de 180m2 lik bölümü ortaya çıkarılmış olan alandaki mozaik taşları 5mm ebatlarında olup kireç taşı, pişmiş toprak ve renkli taşlardan oluşur. Mozaikler içerisinde dini motifler görülmez. Konular genellikle günlük hayattan , doğadan ve mitolojidendir. 450-550 yılları arasına tarihlendirilen Büyük Saray sanatsal açıdan oldukça zengindir.
Bizans İmparatorluğu Büyük Sarayının avlusunda kısmen sağlam halde bulunan mozaik döşemesi olduğu yerde korunarak onun üzerine inşa edilmiştir.
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi Nerede, Nasıl Giderim?
Büyük Saraya Mozaikleri Müzesine ulaşmak için İstanbul Fatih İlçesinde ki Sultanahmet’e gelmeniz gerekmektedir. Sultanahmet tramvay durağında inebilirsiniz. Meydana doğru yöneldiğinizde tüm ışıltısıyla altı minareli camiyi göreceksiniz. Caminin arkasındaki Arasta Pazarına devam ederseniz çarşının içinde müzeyi göreceksiniz.
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi Ziyaret Saatleri
Yaz dönemi 09.00 – 19.00
Kış dönemi 09.00 – 17.00
İletişim
Telefon 0212 518 12 05
Faks 0212 512 54 74
İnternet Adresi ; www.ayasofyamuzesi.gov.tr
Müzekart sayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı tüm müze ve ören yerlerine bir sene boyunca sınırsız olarak ücretsiz girebilirsiniz.
Öğrenci Kartları 2020 Yılında Yılda 2 Kez Giriş Hakkıyla sınırlandırılmıştır.
Müzekart
Öğrenci 30 TL Tam 60 TL (2021)
İstanbul’a Seyahat
Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın.