Türkiyenin Yeraltı Şehirleri; Nevşehir, Derinkuyu
Ocak 14, 2022Diyojen’den Florance’a…Florance Nightingale Müzesi
Haziran 23, 2022
Bakireler Tapınağı da Denizini Özlüyor mu?
Süreyya Plajı, Bakireler Tapınağı, Beşçeşmeler, Mahallenin Muhtarları , Feyzullah Hamamı, Süreyya Paşa, hazine, define, küp dolu altınların yığıldığı tepeler, Fatih Sultan Mehmet’in vefat ettiği iddia edilen yer, Palekanon Savaşı, Kardeş Payı, Drama Köprüsü, Adalar manzarası desem size neyi/nereyi çağrıştırır?
1990 yılının çok sıcak bir yaz gününde, 24 Haziran’ında , küçük bir çocukken taşınmıştık Maltepe’ye. Dut, elma, gül ağaçlarıyla ve çiçeklerle donanmış bahçeli- müstakil bir evden apartman yaşamına geçiyor, sevdiğim tüm arkadaşlarımı eski mahallemde bırakıyordum, pek hüzünlüydüm. Ömrümün 25 yılını geçirdiğim Maltepe’ye yapacağımız yolculukta, bu yazımın durakları Süreyya Plajı ,Bakireler Tapınağı, Beşçeşmeler olacak.
“En son sistem tesisata malik olan plaj kabineleri lüks ve konforludur. Mükemmel gazino, fevkalade caz, nefis içki ve yemekler. Aileler için hususi odalar. Bütün banliyö trenleri plajın önünde durur. Kadıköy İskelesi’nden plaja muntazam otobüs servisleri; Karaköy’den de doğrudan doğruya plaja elverişli hususi motor servisleri” Bu pek hoş ilan Süreyya Plajı’nın açılışında gazetelere verilmiş. Süreyya Paşa’nın yaptırdığı Süreyya Plajı, 80 tane birinci sınıf soyunma odası, 200 soyunma kabini ve 42 odalı moteliyle zamanın İstanbul’unda benzeri bulunmayan bir tesis imiş. Tiyatro oyunları, mehtap alemleri, festival eğlenceleri, tangolar ve Türk Müziği konserleri gibi seçkin kültürel faaliyetler de yapılırmış.
Yazın, çok çok daha küçükken, babamın denize getirdiğini hayal meyal hatırlıyorum. İncecik kumlar, mis gibi tertemiz deniz… Plajın simgesi ise Bakireler Tapınağı’ydı. Günümüzde Maltepe sahilinin doldurulması ve otoban yapılması ile denizden çok çok içeride, karada, bir süpermarketin otoparkında yer alsa da, vaktiyle denizin ortasında, kayalıklar üzerindeydi. Hikayesi de şudur; Eski Yunan mitolojisinde evlenmek isteyen genç kızlar Bakireler Tapınağı’nı ziyaret edermiş. Altı sütun üzerine oturan yuvarlak bir kubbeden oluşan bu tapınağın içerisinde, Venüs’ün güzelliği ile özdeşleşen heykel ise sonradan çalınıyor maalesef. Üsküdar’daki Kız Kulesi’ni gördüğümde bazen şunu düşünmeden edemem; “Niye Bakireler Tapınağı da burası gibi Maltepe sahilinin sembolü olarak denizin ortasında kalmamış ki…” Gerçi yüzemeyip sadece bakmakla yetindiğimiz denizlerimizi gördükçe “Ne eskisi gibi kaldı ki” sorusu eşlik ediyor hemen. Acaba bizim eskiyi özlediğimiz gibi ,Bakireler Tapınağı da denizini özlüyor mu, kim bilir…
Sahilden tren yoluna doğru, Beşçeşmeler’in sokaklarına girdiğimizde kulağımıza şu şarkı çalınmıyor mu?
“Kadın, erkek, genç, yaşlı
Küçük , büyük, ihtiyar
Kızlar, delikanlılar ve sevimli çocuklar
Herkes yerini alsın, bizim dizi başlıyor,
Sanki gerçek hayatta bu mahalle yaşıyor.”
Evet bildiniz, “Mahallenin Muhtarları” dizisinin jenerik müziği bu ve biz de şu anda Mahallenin Muhtarları Sokağı’ndayız; Temel’i, Fadime’si, Muhtar Bubacuğu, Müzevvir Müzeyen’i, Şöför Ali’si, Şirin’i ,Kemikkıran Kadriye’si, İğneci Handan’ı ile 10 sene, 10 sezon, 337 bölüm çekilen diziye set olmuş, Maltepe’nin en güzide yerindeyiz… Ülkenin en uzun soluklu dizilerinden biri olan Muhtarlar’ın son sezonunun, son iki bölümünde çalışma şerefine nail olmuş bir sinema öğrencisi olduğumu da not etmek isterim bu vesileyle.
Turuncu-kırmızı binayı gözünüzün önüne getirebildiniz mi; elinde çay tepsisi, omzunda “Çaydanluk” u ile dolaşan Temel’in kahvehanesini hani? Şimdi buranın ismi “Mahallenin Muhtarlari Kafe” Duvarlarında hala dizi oyuncularının fotoğrafları mevcuttur. Bu kafenin hemen sol çaprazında tarihi Feyzullah Çeşmesi bulunur. Bu çeşme mahalleye ismini veren beş adet çeşmeden oluşmaktadır. Bir de Tarihi Beşçeşmeler Simit Fırını vardır ki, elbette bahsetmeden geçmek olmaz. Bu fırının olduğu bina, Maltepe’de kurulan ilk binalardan biri olma özelliğine sahip, tarihi 1810’a dayanıyor. 150 sene kadar ekmek fırını olarak hizmet vermiş bu yapı, şimdilerde sahiplerinin kendilerinin hazırladığı pekmezleriyle kaynattıkları nefis taş fırın simidi ile meşhurdur. Yolunuz düştüğünde tatmadan dönmeyin derim.
Günümüzde Beşçeşmeler olarak bilinen tarihi balıkçı köyü halen eski aşı boyalı ,cumbalı ahşap evleri,dar sokakları, Arnavut kaldırımları,meydanı, çeşmeleri, asmalı kahvesi ile ilçenin nostaljik yerleşimlerinden olup, çınar ağaçları ile süslü meydanında bulunan cafeleri, restoranları ile özellikle yazın hem Maltepeliler’in hem İstanbullular’ın uğrak gezi ve dinlenme alanlarından biridir. Son dönemde pek sevdiğim “Beş Kardeş” de Beşçeşmeler mahallesini set olarak kullanmış dizilerden biridir.
Beşçeşmeler Mahallesi için, Maltepe’nin prestij yeridir dersek isabetli bir tespitte bulunmuş oluruz.
İstanbul’a Seyahat
Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın.
İstanbul seyahatinizde nerede kalacağınıza, nereleri görmeniz gerektiği, neleri tatmanız gerektiğine dair bilgiler almak istiyorsanız bize mail atabilirsiniz. Kalabileceğiniz otellerden, yemek yiyebileceğiniz mekanlara, gezi rotanızdan, eğlence alanlarına kadar her konuda bilgiyi arkadaşlarımız karşılıksız olarak size vereceklerdir. Şimdiden iyi tatiller, iyi eğlenceler…
sehrinhikayesi@gmail.com