Büyülü Bir Yolculuk; Eskişehir Gezisi

Tarih Ne Değildir? Siz, Oyuncaklar mısınız?
Şubat 23, 2024
Yerebatan Sarnıcı, Medusa ve Perseus Efsanesi
Şubat 23, 2024

Büyülü Bir Yolculuk; Eskişehir Gezisi

Büyülü Bir Yolculuk

Eskişehir Gezisi

Bazı Kentler Bambaşkadır

Bir kentten ne mi beklersiniz?
Mesela düzenli olsun değil mi? Şehrin merkezi araçların korna sesleriyle değil yayalara göre dizayn edilsin.
Mesela şehirde sürekli kültürel sanatsal etkinlikler olsun.
Mesela şehir heykellerle süslensin.
Sonra ucuz olmalı değil mi birçok şey? Hem sıkı denetlenmeli temizliğinden kuşku duymamalı hem de çok uygun fiyatlara hatta diğer şehirlerle karşılaştırılamayacak kadar uygun fiyatlarla yemek yiyebilmeli.
Imm gezilecek farklı farklı alanlarda bölgeler olmalı. Ve buralara herkesin gezebileceği kadar ücretsiz ya da çok çok çok ucuz olmalı.
Ya çocuklar..  Şehrin her karesinde onların oyun alanları olmalı. Unutmamalı bir şehrin güzelliği çocukların mutluluğundan belli olur.
Gürültüsüz bir şehir olmalı, kavga olmamalı, sokaklar temiz olmalı…
İnsanlar, evet insanlar nazik olmalı.
Öyle bir şehir yok mu diyorsunuz?  O halde görmeniz gereken bir kent var.

Eskişehir….

Belki bazılarınız duymuştur ama bilmeyenleriniz daha çoktur diye söyleyeyim Eskişehir dünyanın en güzel şehirleri listesinde en başlarda, finallerde.
Anadolu’nun içinde sanki bir yıldız gibi parıldıyor. Sokakta insanlar gülüşüyor, çocuk sesleri kuş seslerine karışmış, her şey romantik bir sinema filmi şeridinde akıyor.

Haydi birlikte gezelim şehri ne dersiniz?

Eskişehir Gezilecek Yerler

Öncelikle belirteyim Eskişehir’e ulaşım çok kolay. İstanbul ve Ankara dan hızlı trenler var. Ankara dan bir saatten biraz fazla, İstanbul dan da iki buçuk saat kadar sürüyor yolculuk. Bu iki büyük metropolün yanına çevre yakın illerini de düşünürsek Türkiye nüfusunun üçte biri çok rahat bir şekilde bu kente günübirlik bile ulaşabilir.
Şehrin merkezinde sanki bir yaşam alanı paylaşımı var. Şehrin merkezini iki parça halinde düşünsek bir kısmı şehrin yerli nüfusunun ağırlıkta olduğu, orta yaş üstü insanların yoğunlukta olduğu ve çocukların günün büyük bölümünde oyun sesleriyle dolu Hamamyolu ve Çarşı bölgesi, diğeri ise gençlerin daha çok tercih ettiği, üniversite öğrencilerinin ağırlıkta olduğu, kafe ve eğlence alanlarının müzik sesleriyle kapladığı Adalar ve İsmet İnönü caddesi alanı.

Hamamyolu

Hamamyolu Nerede, Nasıl Giderim?

Eskişehir’in tarihi alanlarından biri. Belediye çok güzel bir yürüyüş alanı yapmış. Kazım Kurt Başkana da son dönem restorasyon için teşekkür etmek lazım. Uygun adımla 15 dakikalık bir yürüyüş mesafesi kadar bir alan düşünün.
Yürüyüş alanında belediye kendi tesislerini kurmuş. Özelleştirmediği içinde fiyatlar çok uygun. Mesela çay, soda, ayran, kola, meyve suları gibi soğuk içecekler hepsi bakkal fiyatına.
Tesislerin etrafı masalarla çevrilmiş , tabi ki istediğiniz gibi oturabilirsiniz. Bu arada oturmak için herhangi bir şey de almak zorunda değilsiniz. Ayrıca belediye orada olanların kullanması için birde internet ağı kurmuş. Şifresi tüm masalarda yazıyor.
Gelelim alanın en güzel kısmına tüm yürüyüş yolu boyunca çocuklar için oyun alanları var. Trambolin de zıplıyorlar, kendilerinin survivor dedikleri su üstünde taş alanlarında taşların birbirinden atlıyorlar. Aileler çaylarını içerken çocuklarının mutluluğunu izliyorlar. Kimisi de böreğini yapıp getirmiş çayını söylüyor.
Belediye her bir ayrıntıyı düşünmüş tostçu, dondurmacı, kahveci vs vs. Öyle kendi şehrinizdeki gibi de düşünmeyin. Mesela tost deyince aklınıza küçük sandwich ekmekte, ucuz sucukla yapılan şeyler gelmesin. Gayet doyurucu bir ekmekte içi dopdolu ve altı lira (2020)
Genelde yol boyu oturma alanlarında emekli amcaları görüyoruz. Sohbetlerine kulak verirseniz Türkiye siyaseti o masalarda yatıyor. Ablalar teyzelerde alışverişte görsün. Giyimde hediyelik eşyalarda gıda da olduğu gibi diğer kentlere göre çok uygun.
Çarşının içinden tramvay geçiyor. O da porsuk gibi ikiye ayırıyor şehri. Bir yanı Hamamyolu tarafı kılık kıyafet baharat kuyumcu (Mahmutbey gibi) diğer yanı adalar tarafı elektrik eloktronik hırdavatçı (Tahtakale gibi) ağırlıklı bir alan. Çarşının tramvayın geçtiği merkezi alan ise büyük mağazaların olduğu bir alışveriş alanı.

Eskişehir de Venedik Hisleri

Eskişehir Adalar (Porsuk)

Gelelim Adalar kısmına. Yani Porsuk’un Venedik’i andırdığı alan. Bu arada Porsukta tekneyle bir tur atmak mümkün yaklaşık 15 dakika süren seferler var. Ayrıca kendiniz özel gondol da kiralayabilirsiniz. Sakın aklınıza şimdi gondol tutmak çok paradır gibi şeyler gelmesin en son bindiğimde 20 liraydı (2018) Dört kişilik bu arada gondollar varın hesabınızı siz yapın kişi başına ne düşüyor 🙂
Porsuk etrafı kafelerle çevrili. Her anlamda yerler bulabilirsiniz kendinize. İster sohbet edip müzik dinleyebileceğiniz ister oyun oynayıp eğlenebileceğiniz mekanlar mevcut. Alkollü alkolsüz farketmeksizin canlı müzik dinleyebileceğiniz çokça yer.
Ama bizim size öncelikle tavsiyemiz güne porsukta serpme kahvaltıyla başlamanız. Aklınıza yaşadığınız şehir gelipte gözünüz ekonomiden yana korkmasın. Masanızı donatırlar. Yok yoktur. Gözünüzde karnınızda doyar. İstediğiniz kadar çay içersiniz. İki kişilik fiyatlar 30 35 lira arasında değişir. Kısaca kişi başı 15 liraya kuş sütü de içinde sıkı bir kahvaltı yaparsınız 🙂 (2019)
Porsuğu izleyerek kahvaltı keyfiyle güne başlamak sizi mutlu edecektir. Yazı başka kışı başka güzel. Yazın cıvıl cıvıl bir ortamda gün boyu sokakta olacak olduğunuzu bilmenin enerjisiyle dolu anlar yaşıyorsunuz, kışın ise yağmur bazen kar altında Porsuk’u izlemenin romantizminde bir sabah keyfi sizi bekliyor.
Adaların hemen arkası İsmet İnönü caddesi ve güzergahı. Avm lerin olduğu alan. Caddenin içinde Kanatlı Avm ve sonunda Espark Avm var. Özellikle Espark İstanbul’dakiler gibi büyük Avm kategorisinde. Cadde genellikle yine alışveris ve gıda üstüne. Gençlerin daha yoğun bulunduğu bir alan Hamamyoluna göre. Zaten caddenin bir arka sokağı Eskişehir gecelerinin en yoğun yaşandığı yer olan barlar sokağı.

Eskişehir de Hayat Var

Eskişehir Barlar Sokağı

Barlar sokağı diğer şehirlere göre çok düzenli tek bir sokakta toplanmış ve her tonda başka mekanlar. Fasıllar, türküler, özgün müzik, rock, pop, pub ne arıyorsanız o sokakta var. Çokta şirin süslemelere ve renklere sahip. Akşam belli bir saatten sonra müzik seslerinin renginde sokakta renge bürünüyor. En hoş yanlarından biriyse hiçte öyle birçok kentteki gibi, sizi huzursuz edecek, keyfinizi kaçıracak, güvensiz bir yerde olduğunuzu hissettirecek şeylerin olmaması. Gayet huzurlu bir ortamda ve güvendesiniz.
Mekanların özellikleri birbirinden farklı olsa da huzuru ve eğlenceleri birbirinden farklı değil. Gece geç saatlere, hatta sabahın ilk ışıklarına kadar hareket devam ediyor. Kendinizi küçük bir İstiklal Caddesi, Beyoğlu’nun içinde düşünün ama oradan huzursuzluğu ve güvensizliği çıkartın. Aklınıza, gaspçı, kapkaççı, tacizci, tinerci hiçbiri gelmesin. Çünkü bu şehirde olmaz öyle şeyler.
Mekanların hemen hemen her birinde canlı müzik var. Fiyatlar diğer şehirlerle karşılaştırılabilir değil. Düşünün hem çok kaliteli mekanlarda oturuyorsunuz hem güvendesiniz hem eğlence en üst seviyede ve her yerde canlı müzik var. Fiyatlarsa tekel fiyatlarının biraz üzerinde. İstanbul da bardağına 40 lira verdiğiniz içeceği, burada 20 25 e içebilirsiniz. 12 liraya canlı müzikte bira içilebilecek kaç mekan vardır acaba…
Eskişehir de gece hayatının mekanlarının büyük kısmı bu sokakta ama yine de bize sizin öneriniz nedir diye sorarsanız size her tarz da bir mekan önerimiz olsun. Bize yazabilirsiniz sehrinhikayesi@gmail.com

Eskişehir Tarihi Yerler, Eskişehir Turistik Yerler

Tarihi ve Turistik Eskişehir

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri Nerede, Nasıl Giderim? 

Eskişehir’in eski yerleşim yerinin restore edilmiş ve turizme açılmış hali. O eski Anadolu evleri ince hassasiyetle elden geçirilmiş ve ortaya çok güzel bir alan çıkmış. Evlerin bazıları kafe, bazıları hediyelik ürünler satan mekanlar olmuşlar.
Bir yanınız eski Anadolu da gezerken, diğer yanınız günümüz imkanlarında, o Anadolu havası içinde keyif yapmanızı sağlıyor. Küçük sokaklarında gezerken tarihi bir gezi içinde kendinize ve sevdiklerinize hediyelik eşyalar bakıyorsunuz.
Aynı zamanda müzik dinleyerek vakit geçirebileceğiniz ya da yemek ziyafeti çekebileceğiniz alanlara da sahip Odunpazarı Evleri. El yapımı lületaşı ürünlerini de görmenizi tavsiye ederiz.

Sazova Parkı Nerede? Sazova Parkı Nasıl Giderim?

Eskişehir Sazova Parkı

Sazova Parkı İçinde Neler Var?

Gelelim hem eğlence, hem bilim alanına. Her şehirde olması gereken ve sizlerinde çocuklarla birlikte yaşamanız gereken bir alan. Masal şatosuyla, korsan gemisiyle, bilim deney merkezi ve Sabancı uzay eviyle her şehirde muhakkak yapılması gereken bir alan.
Yılmaz Büyükerşen hocaya böylesi önemli ve güzel bir alanı Eskişehir’e kazandırdığı için ayrıca teşekkür etmek gerekir. Umarım tüm şehirler de benzerleri olur.
Düşünsenize çocuklar bir yanda masal şatosunda büyülü bir yolculuğa çıkıyor sonra bilim deney merkezinde deneysel aletleri deniyor ve uzay evinde uzayın sonsuz boşluğunda gezintiye çıkıyor.

Gelin parkın içindeki her bir alanı konuşalım

Masal Şatosu

Çocukların en çok ilgi duyduğu yer burası diyebilirim. Dışarıdan bakıldığında Disneyland’ı andıran bir görüntüsü var. Ama aslında her bir kulenin Türkiye de karşılığı var. 
Şatonun içinde çocuklar için turlar var. Büyülü yolculuk, Dede korkut gibi masalların olduğu hikayeler. Yetkili bir anlatımcı eşliğinde yaklaşık 15 20 dakikalık bir tura katılıyorsunuz. Ve turun sonunda karşılaşacağınız durumsa bir daha anne, hadi baba bir daha sözleri. 
Şatonun girişinde ayrıca çocuklara özel etkinliklerin düzenlendiği alan ve iki hediyelik eşya dükkanı var. Şatonun üst katı ise kafetarya. Yalnız şunu belirtmek isterim kafetaryadan tuvaletlere her alan şato gibi düşünülmüş ve o dizayn içinde yapılmış. Size o duyguyu işliyor.
Gelelim merak ettiğiniz soruya böyle alanlar biraz cebimizi yakar mı? Elbette hayır. Eskişehir de canınızı hiçbir şey yakmaz.  Şatoya girişler öğrenci 3 tam 4 lira. Eğer çocuklara o turlardan alacaksanız turlar çocuklar ve öğrenciler için 5 diğerleri için 10 lira. Kafede çay, kahve, gazoz, kola yine bakkal fiyatına. (2019)
Masal Şatosu gezi izlenimleri için okuyabilirsiniz;  Gizemli Bir Yolculuk

Korsan Gemi 

 

Eskişehir’in denizi yok ama korsan gemisi var. Korsan gemisi gerçeğinin biraz küçültülmüş hali. Ama gerçeğinde ki her detayda mevcut. Uyku alanı, mutfağı, kaptan köşkü, hapishanesi, her ayrıntı gözden kaçmadan işlenmiş. Oraya kadar gitmişken girmemek olmaz.
Öğrenci 1.5 tam 3 lira (2019)

Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi

İşte burası çok önemli bir alan. Sadece çocuklar için değil yetişkinler içinde öyle. Çocukların bilimle tanışması çok önemli.  Zira ne kadar çok bilim, o kadar gelişmiş insanlık ve ülkeler. Ne kadar çok mutlu çocuklar, o kadar çok geleceğin erdemli ve ahlaklı insanları ve tabi bunun karşılığında savaşsız bir dünya. Daha çok bilim, daha çok erdem, daha çok ahlak ve açlığın yoksulluğun savaşların olmadığı bir dünya.
Mesela Mars’a gitseniz kaç kilo olacağınızı merak eder misiniz? Ya da o şehirleri yıkan hortumların nasıl oluştuğunu. Birçok sorunun cevabı burada. Hem eğlenceli hem öğretici bir alan. Hemen giriş kısmında dinozorlarla ilgili anlatım olduğu bir güne de denk geldiyseniz değmeyin keyfinize. Dinozorların sesini duyacaksınız.
Bilim Deney Merkezine girişler öğrenci 5 tam 10 lira (2020)
Sabancı Uzay Evi ise kendimin en çok sevdiği ve tekrar tekrar gittiği bir yer. Her çocuğun tanışması gereken bir alan. Astronomlar eşliğinde kubbede uzay yolculuğu. Çocuklarınız soru soracak, astronomlar cevaplayacak ve sonra koltuklarımıza uzanıp uzayda yolculuk yapacaksınız.
Seanslar halinde olan gösterimler için seçimler yapabilirsiniz. Fiyatlar yine çok uygun. 45 dakika kadar sürecek olan etkinlik için öğrenci 5 tam 10 TL. (2020)
Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi gezi izlenimleri için okuyabilirsiniz; Hani Çocuklar Ellerinden Telefonları Bırakmazlardı
Sazova Parkı bunlarla bitmiyor tabi. Aynı zamanda Miniatürk gibi bir bölüm, Türk Dünyası köşesi ve birde Hayvanat Bahçesi ve Su Dünyası bölümleri mevcut.
Hayvanat bahçesi de yine büyük ve sevilen bir alan lakin hiçbir hayvan, hiçbir hayvanın tutsaklığında olmasın düşüncemle bu bölüm hakkında yazmayacağım. 
Sazova Parkı içinde ayrıca trenle bir gezi yapabilirisiniz. Kendim henüz hiç yapmadım. Belli saatlerle kalkıyor ve park içinde bir tur atıyor. Ücretsiz olan bir tur. Denk gelirseniz deneyebilirsiniz.
Son olarak aklınızda soru olarak kaldıysa söyleyeyim Sazova Parkına giriş ücretsiz. Otoparklarda gün boyu 3 TL (2018)

 

Eskişehir Kent Park

Denizi Olmayan Plaj ; Eskişehir Plajı

Bir şehirde deniz yoksa orada nasıl plaj olabilir? İşte insan yapmak istediğinde neleri başarabiliyor. Yılmaz Hoca denizimiz yok ama plajımız olacak dedi ve Eskişehir’e 300 metrelik bir plaj hediye etti.
Şezlongunuza uzanıyorsunuz, suda yüzüp güneşleniyosunuz ve bu arada biliyorsunuz ki iç Anadolu’dasınız.
Girişler diğer yerlere göre biraz pahalı gibi. Ama bu da yoğunluğun önüne geçmek için biraz gerekli gibi. En son 2019 ağustos ayında gittiğimde giriş 18 liraydı. Şezlong, şemsiye gibi şeyler içinse herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.
Plaj içinde aile bölümü olarak ayrı bir alanda var. Ayrıca oturabileceğiniz bir kafe ve büfelerde mevcut.
Kentpark büyük bir alan. Genelde de sessiz bir alan. Kışın sanki kendinize özel bir alanmış gibi hissettiğinizde oluyor. Kafeteryalarda huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.
Ayrıca Kentpark içinde bir başka etkinlik daha mevcut. At binebiliyorsunuz. Turlar mevcut. Kendim denemedim ama ilgisi olanlar için akıllarında bir bilgi olsun.

 

Şelale Park

Eskişehir’i epey bir gezdik ama birde şu şehri tepeden görmek nasıl olurdu acaba diyorsanız o halde gitmeniz gereken bir yer var. Şelale Park.
Eskişehire tepeden bir görünümden bakıyor. Genelde sevgililerin gittiği bir alan. Turistlerinde ilgisini çekiyor. Hani içinde gezilecek çok bir alan yok. Adından belli olduğu üzere bir şelale var. Don Kişot’tan bir çalışma yapıldığı yeldeğirmeni var. Şehri yukarıdan göreyim o sırada bir şeyler yer içerim diyorsanız Şelaleparkta kafelere gidebilirsiniz.

Eskişehir Kültür Sanat

Eskişehir de yaşıyor ya da tatile gelmişseniz özellikle yazın hemen her gün bir etkinlikle karşılaşabilirsiniz. Belediye bu anlamda oldukça yoğun çalışıyor. Bir çok konser halka açık ücretsiz yapılırken, kültür merkezleri gösteri ve etkinlikler dolu. Şehir adeta kültürle bütünleşmiş ve sanatı derinden yaşıyor. 
Şehre gelmeden önce belediyenin sitesinden etkinliklere bakarsanız programınıza dahil edebileceğiniz şeyler bulabilirsiniz; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi
Eskişehir de müzelerin bir listesini vermeden önce size iki anlamlı yerden bahsedeyim.
Bir tanesi Uğur Mumcu nun bombayla katledildiği arabası bu şehirde sergileniyor, ikincisi ise Devrim Arabası Eskişehir de. 
Uğur Mumcu parkına ulaşmak için ya Sazova parkına giden minübüslere, otobüslere binip parkı sorup önünde ineceksiniz. Ya da Atatürk Bulvarı tramvay durağında indikten sonra, yaklaşık bir on dakika kadar yürüyerek parka ulaşabilirsiniz.  Tramvay durağında inerseniz, parkı sorarsanız hangi yöne gideceğinizi öğrenebilirsiniz.
Devrim arabası ise tren istasyonunu olduğu yerde Tülomsaş Müzesinde. Şehrin merkezine yakın müzeye ulaşmak için Tren Garını sormanız yeterli. Orada Müzeye ulaşabileceksiniz. 
Müzeler açısından da oldukça dolu bir kent Eskişehir. Özellikle Balmumu Müzesi ve Arkeoloji Müzesi oldukça ilgi görüyor. 
Eskişehir Müzeler Listesine ulaşmak için;  Müzeler listesi

Eskişehir Ne Yenir, Ne içilir, Nerede Kalınır?

Peki şehirden bahsediyoruz da Eskişehir de ne nerede yenir, nerede kalınır, gibi sorularınız da var değil mi?
Eskişehir denince akla tabi ki ilk gelen yiyecek Çibörek. Balaban Kebabı da epey ilgi görüyor. 

Eskişehir’e Seyahat

sehrinhikayesi@gmail.com

İstanbul Tarihi Yarımada Gezi Yazısı (Gezi Rotası) Okuyabilirsiniz

Bizi Facebook sayfamızdan takip edin

Fotoğrafların bazıları google fotoğraflardan alınmıştır. Telif hakkı bildirimi olduğu dahilinde 24 saat içinde gerekli düzenleme yapılacaktır. Bildirim için; sehrinhikayesi@gmail.com

 

Comments are closed.