İstanbul’da Turistik Gezi Rotası 2 (İstiklal-Galata)

Kanlı Çınar
Ocak 1, 2024
Dikilitaş; Tutmosis’den Constantin’e Mısır Obeliski
Ocak 13, 2024

İstanbul’da Turistik Gezi Rotası 2 (İstiklal-Galata)

istiklal caddesi

İstiklal Caddesi Gezi Yazısı

İstiklal Caddesinde Yolculuk

Her ülkenin dinamiklerini yansıtan şehirleri ve o şehirlerin meydanları vardır. Türkiye dendiğinde de akla ilk gelen şehir İstanbul, ilk meydan ise Taksim Meydanı’dır.
Ve dünyanın dört yanından renklerin gün boyu on binlerce aktığı, yaşamın her şeklinin bir arada vücut bulduğu o cadde. İstiklal Caddesi.
Tarih orada, eğlence orada, alışveriş orada, toplumsal hareketlilikler orada.
Doğulu orada, batılı orada, kuzeyli, güneyli tüm renkler orada.
Hayatın birçok tonunu bir arada yaşayacağınız bir caddedesiniz.
Sayfalarca notlar var, ne yazmakla biter ne okumakla.
Her bir tutkuyu ayrı ayrı yansıtmak istiyoruz. Taksim Anıtından Galata Kulesine birlikte bir yürüyüş yapalım.
Renkleri, hisleri anlatacağımız çok kelimelerimiz olacak şehrin hikayesi içerisinde. Lakin bu yazı böyle bir yürüyüşte karşılaşacağınız tarihi yapılar ve önemli merkezlere başlık başlık değinerek hazırlandı.

Haydi Taksim Meydanı’nda buluşalım.

►►Taksim Cumhuriyet Anıtı; Türkiye’nin En Büyük Meydanı

Anadolu’nun yedi düvele diz çöktürdüğü bağımsızlığın anıtı.
Mustafa Kemal’i köylüsü, işçisi, kadını, erkeği, çocuğu, her dilin tek vatan olduğu bir cüretkarlığın simgesi.
Bir yanında Kurtuluş Savaşı resmedilmiş. Mustafa Kemal kalpaklı ve Kocatepe’de ki duruşuyla resmedilmekte, yanında Anadolu kadını bağdaş kurmuş. Ve topçusu, süvarisi, piyadesi.
Diğer yanı ise Cumhuriyet Devrimleri. Kadın, erkek, işçi, memur, köylü, şehirli, asker, çiftçi sekiz karakter bulunur. Sivil kıyafetler içinde cumhuriyeti simgeleyen Mustafa Kemal’in yanlarında ise İnönü ve Fevzi Çakmak resmedilmiş. Anıtın bir ilginç kısmı ise de pek bilinmese de Kurtuluş Savaşında Anadolu savaşını destekleyen Sovyetlerden iki generalinde anıttı yer alması.
Meydan’a çıktığınızda şehrin tam kalbinde olduğunuzu hissediyorsunuz. Sizi bekleyen istiklal caddesinin büyüsüne doğru yol alıyorsunuz.

 

İstiklal Caddesi Gezilecek Yerler

İşte Türkiye’nin en hareketli caddesindesiniz. Ne mi var caddede? Ne ararsanız!
Tarih var. Binalarıyla, hanlarıyla, pasajlarıyla, sinemalarıyla..
Eğlence var. Cafeleriyle, barlarıyla, meyhaneleriyle, sokaklarıyla..
Alışveriş var. Pasajlarıyla, hanlarıyla, mağazalarıyla..
Kültür Sanat var. Her bir yanda sanat merkezleriyle, müzeleriyle, galerileriyle..
Toplumsal hareketlikler var, renkler var, uluslar var, dünyanın her köşesinden yürüyenler var.
İstiklal caddesi bir İstanbul yansıması. İstanbul’un her köşesinden onbinlerin günün her saati canlı tuttuğu bir başka İstanbul kültürü.
Caddenin ana koridoru üzerinde yürürken mağazalar, restaurantlar, hanlar, alışveriş merkezleri gibi yapıları görürken ara sokaklara girdiğinizde sokaklar kendini eğlenceye ayırmışlar. Cafe-barlar, cafeler, her kültürden, her tondan, her tarzdan anlayışlar ve sanat merkezleri, tiyatrolar gibi kültür-sanat alanları.

 

İstiklal Caddesinde Tarihi Yerler

►►Taksim Maksemi

İstiklal caddesinin hemen girişinde bir maksem vardır. Peki ya maksem nedir?
Pera yerleşkesi olarak adlandırılan bölge nüfus olarak yoğunlaşmaya başladığında oluşan sorunların en başında da su sorunu geliyordu. İşte bu sorunu çözmek için bölgeye çevre yerlerden sular taşındı. İşte maksem bu suların dağıtıldığı yani taksim edildiği yerdir. Taksim de adını bu maksemden almıştır.
Günümüzde burası bölgenin kültürel yapısına uygun bir şekilde değerlendirilmiş ve sanat galerisi olarak hizmet vermektedir.

Aya Triada Kilisesi

İstiklal caddesine girerken solunuzda arka sokakta kalan kilise İstanbul’da bulunan en büyük Rum Ortadoks Kilisesidir. Kutsal üçlü manasına gelen bir isim almıştır. İstanbul’da Aya Triada Kiliselerinden üç tane bulunması da bu ismin anlamına ithafen neden olmasın.

Fransız Kültür Merkezi

Caddenin içine biraz girdikten sonra sağ tarafta Fransız kültür merkezi bulunmaktadır. Özellikle etkinlikleriyle her gün onlarca kişiyi ağırlayan kültür merkezi aynı zamanda tarihi de bir öneme sahiptir. Dünya savaşında Kızılhaç’ın merkezlerinden biri olmuştur. Binanın asıl yapılma nedeni vebaya karşı mücadele etmek için hastane olarak açılmış olsa da Fransa Konsolosluğu binası yandıktan sonra konsolosluk buraya taşınmıştır.

Vegeperan Katolik Kilisesi

Fransa Konsolosluğunun arkasında kalan kilise Bulgar Katolik Kilisesidir. Papanın Türkiye’ye geldiği zaman ziyaret ettiği kiliseler arasında olan yapıda Hristiyanlığın dört kitabının yazarlarının tasvirleri yapılmıştır.

Mis Sokak

Cadde üzerinde biraz daha ilerlediğinizde karşınıza sağ tarafınızda İstiklal’in en önemli sokaklarından biri çıkacak. Mis Sokak. Eğlencenin hemen 24 saat yaşandığı sokaklardan biri olan mis sokakta her zevke hitap edecek cafe barlar bulmak mümkündür.

Yeşilçam Sineması

Mis sokağı geçtikten sonraki sokakta bir başka tarih bizi bekliyor. Yeşilçam Sinemaları.
Halen gösterimlerine devam ederek hayatta kalmaya çalışan sinema ziyaret edeceğiniz mekanlardan olsun. Şirin dekorları, sıcacık insanlarıyla huzur bulacaksınız.

 

►►Hüseyin Ağa Camii

Yürüyüşümüz devam ederken karşımıza kiliselerle dolu bölgede bir camii çıkacak. Ağa camii olarak bilinen bu camide tarihi öneme sahip yapılardan biridir.
Padişah 2. Mahmut’un tuğrasının bulunduğu camideki şadırvan ise Mimar Sinan’a aittir.

Yeşilçam Sokak

Ağa camiin geçtikten sonra bir başka tarihi sokakla karşı karşıyayız. Yeşilçam Sokak. Sokakta tarihi Emek sineması bulunuyor. Grand Pera tarafından modernize edilen sinemada sahne sanatları sinemayla bütünleştirilmeye çalışılıyor.

►►Madame Tussauds Balmumu Müzesi

Balmumu denilince dünyada akla ilk gelenlerin başında yer alan Madame Tussauds müzesi Türkiye’de de kapılarını açtı. Grand Pera bünyesinde bulunan alana açılan müze Beyoğlu’na sanatın bir başka şeklinide taşımış oldu.

Doğançay Müzesi

Grand Pera’nın arka sokağında kalan müze Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesidir. Burhan Doğançay ve babası Adil Doğançay’a ait eserlerin sergilendiği müze aynı zamanda birçok etkinliği de organize etmektedir.

Beyoğlu Pasajı

Asıl ismi Halep pasajı olan yer içinde ki Beyoğlu sinemalarından ötürü Beyoğlu pasajı olarak bilinir. Grand Pera’yı geçtikten hemen sonra sağ tarafta bulunan pasaj alışverişin en canlı olduğu pasajlardandır. Pasajın üst katlarında ise alışverişin yanında eğlence sektörü de ihmal edilmemiştir.

Atlas Pasajı

Beyoğlu Pasajını geçtikten sonra bu kez solumuzda tarihi bir pasaj çıkıyor karşımıza. Atlas Pasajı. Atlas sinemalarınıda içinde barındıran tarihi pasaj 1870 yılından beri misafirlerini ağırlıyor. Eğlencenin ve alışverişin bütünleştiği pasaj günün farklı saatlerinde farklı tatlar yaşatmaya devam ediyor.

Çiçek Pasajı

İstiklal Caddesinin muhakkak ki en hareketli ve en bilindik pasajıdır. Eğlencenin dünyanın her kesiminden gelenlerle birlikte yaşandığı pasaj turistlerin de en az yerli halk kadar ilgisini çekmektedir.
İstanbul da fasıl dendiğinde akla ilk gelen yerlerden belki de ilkidir çiçek pasajı.

Nevizade Sokak

Çiçek Pasajının hemen arkasında bir başka hareketli sokak bulunur. Nevizade. Hayatın tüm dakikalarda aktığı mekan aynı zamanda Galatasaray taraftar gruplarının maç günleri buluşma noktasıdır.
Nevizade de hem cafe pub tarzı mekanlar hem de meyhaneler bulunmaktadır.

Galatasaray Hamamı

Liseye gelmeden son sokaktan içeri girdiğinizde tarihi bir hamam göreceksiniz. Galatasaray Hamamı. Glatasaray yerleşkesinin içinde yer alan hamam tarihi olmasıyla ünlüdür.

►►Galatasaray Lisesi

Hikâyeye göre Gül Baba Galata’nın üstlerinde yetiştirdiği gülfidanları arasında zamanını ibadetle geçiren bir zattır. Bir gün 2. Beyazıt bu bölgede avlanmaya çıktığında Gül Baba’ya rastlar. Gül Baba Padişaha sarı ve kırmızı güller sunar. Bundan hoşnut kalan padişah Gül Baba’ya kendisinden bir dileği olup olmadığını sorar. Bahçenin ilerisindeki tepeye gösteren Gül Baba, bu tepeye mektep eyle, vakti gelince devletine lazım olur der. Padişah bu isteği kırmaz ve böylece Galatasaray Mektebi kurulur.
Lise olmanın çok daha ötesi bir yanı vardır yapının. O da kapısı. Bir şehrin buluşma noktasıdır lise. Aynı zamanda toplumsal hareketliklerin en yoğun duvarıdır lisenin duvarları.

Galatasaray Müzesi

Galatasaray lisesinin tam karşısında bulunan müze tarihi postanenin olduğu yerde hizmet vermektedir.
Merkezin birinci katında Galatasaray Lisesi`nin kuruluşundan bugüne öyküsü; öğrencilerin üniformaları, derslerde kullandığı aletler gibi pek çok nesne ve fotoğraf yer almakta; ikinci katında ise Galatasaray Spor Kulübü’nün kuruluşundan bugüne hikâyesi, 1905’den bu yana kazanılan kupalardan bir kısmı, Metin Oktay`ın forması ve birçok fotoğraf ve spor nesnesi bulunmaktadır. Ayrıca Atatürk’ün Galatasaray Lisesi’ni ziyaret ettiğinde kahve içtiği fincandan, imzalı fotoğrafına, 2000 yılında kazanılan UEFA Kupasından ve Süper Kupaya kadar Galatasaray Lisesi ve Kulüp tarihinde önemli belgeler ve nesneler bulunmaktadır.

Çukurcuma

Tarihi evleri, antikacıları, eskici dükkanları ve sokağa uygun tasarlanmış cafeleriyle huzur bulacağınız mekanlardan biride şüphesiz ki Çukurcumadır.
Galatasaray lisesinin arka kısmında kalan çukurcuma sessiz bir ortamda nostaljiyi yaşamak istiyorsanız muhakkak uğramanız gereken yerlerden biri.

Fransız Sokağı

Galatasaray Lisesinin hemen arkasından başlayan sokağın asıl adı Cezayir Sokağıydı. Restarasyon sonrasında ismi değiştirilerek Fransız sokağı olmuştur. İstiklal caddesi ile tophaneyi birbirine bağlayan yürüyüş yolu üzerindedir.
İsminde ki romantizm sokağında kendisinde de vardır. Renklerin otantikliği o otantiklikten kopmadan uyumluca dizayn edilmiş kafeler gece ve gündüzü rengarenk bir sokak.
İstiklal caddesinde huzur bulacağınız sokaklardan biri.

 

►►Masumiyet müzesi

Birçok müze görmüş olabilirsiniz. Ama bu başka bir müze. Romanın müzesi. Masumiyet Müzesi bir roman ve müze o roman etrafındaki anlatım ve karakterleri yansıtıyor.
Masumiyet müzesi Orhan Pamuk’un bir romanı. Ve o romandaki karakterleri ve ortamı canlandıran bir müze kurma fikriyle oluşturmuş müzeyi.
Galatasaray lisesinin arkasında hemen Fransız sokağının aşağısında bulunan müze ziyaretçilerini her gün beklemekte.

►►Nedim Tör Müzesi

Liseyi geçtikten sonra cadde üzerinde yürüyüşümüze devam ederken hemen sol tarafta yapı kredi yayınlarına ait bir alan göreceksiniz.
İçeri girdiğinizde Nedim Tör Müzesiyle buluşabilirsiniz.
Müzenin en önemli özelliği dünyanın en büyük 3. Para koleksiyonu olması.

 

Lise meydanı ile birlikte ilk bölümümüzü sonlandıralım. İkinci bölümümüz lisenin orada kaldığı yerden başlayarak Galata Kulesine kadar devam edecek.

İstanbul’a Seyahat

Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın. 

Garip duygular yaşayacaksanız. İçiniz ürperecek, sonsuz bir yaratıcının varlığını hissedeceksiniz. Caminin kutsallığıyla büyülenecek, heybetiyle heyecanlanacaksınız.

İstanbul Gezisi

İstanbul seyahatinizde nerede kalacağınıza, nereleri görmeniz gerektiği, neleri tatmanız gerektiğine dair bilgiler almak istiyorsanız bize mail atabilirsiniz. Kalabileceğiniz otellerden, yemek yiyebileceğiniz mekanlara, gezi rotanızdan, eğlence alanlarına kadar her konuda bilgiyi arkadaşlarımız karşılıksız olarak size vereceklerdir. Şimdiden iyi tatiller, iyi eğlenceler…

sehrinhikayesi@gmail.com

 

İstanbul’da tarihi ve turistik yerler için tıklayınız ”Tarihi Şehir İstanbul”

Bizi Facebook Adresimizden Takip Edin

Comments are closed.