İstanbul Gezi Yazıları
Mustafa Kemal Paşa Hazretleri’ne Özeldir
”Bu sabah Şehzadebaşı’ndaki Mızıka Karakolu’nu İngilizler bastı. Oradaki askerlerle çarpışarak neticede şimdi İstanbul’u işgal altına alıyorlar. Bilgi için arz olunur.”
Manastırlı Hamdi
Martonaltı Soyadı
Manastırlı Hamdi Bey’e Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen soyadıdır.
”Martonaltı”. Çünkü 16 Mart 1920 günü kurtuluş mücadelesi veren ve adeta zamanla yarışan bir halkın, her türlü bilgiye önem veren ve ihtiyaç duyan önderine, tarihe geçecek bir haber uçurmuştur Hamdi Bey; ”İstanbul İşgal Edildi!!!
Bu haber öylesine mühimdir ki Mustafa Kemal Nutuk’ta da bahseder bu hadiseden;
”Bu hamiyetli ve cesur Manastırlı Hamdi Efendi olmasaydı İstanbul’da geçen bu acı olayları öğrenmek için, kim bilir ne zamana kadar bekleyip duracaktık. İstanbul’da bulunan nazır, milletvekili, komutan ve teşkilatımız adamları içinden, bir kişinin çıkıp da, zamanında bize haber vermeyi düşünememiş olduğu anlaşılıyor. Demek ki hepsini heyecan ve çarpıntı kaplamıştı. Bir ucu Ankara’da bulunan telin İstanbul’da bulunan ucuna yanaşamayacak kadar şaşkın bir duruma gelmiş oldukları yargısına varmak, bilmem ki doğru olur mu? Telgraf memuru Hamdi Efendi sonradan Ankara’ya gelerek karargâhımız telgraf memurluğu yapmıştır. Kendisine borçlu olduğum teşekkürü, burada açıkça söylemeyi millî ve vatan görevlerinden sayarım.” (Oğuz Sarıtepe Manastarlı Hamdi Bey yazısından)
Türkiye’nin En Büyük Postanesi
İnsan birbiriyle etkileşim kurduğundan beridir de aynı zamanda iletişim içerisinde bulunmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık çok uzun mesafeler saniyeler içerisinde aşılmış olsa da çok yakın zamanlara kadar halen uzak köşelerle iletişim kurmak ya zaman alıyordu ya da şimdiki kadar rahat değildi.
Şimdi bir tuşla yaptığınız işleri birkaç on sene kadar önce günler alan yolculuklarla yapıyorlardı. Şimdilerde her yaş grubunun elinde olan telefonlarsa o dönemlerde belli başlı yerlerde tek tük varlardı.
İşte Büyük Postane denilen PTT Müzesinden hem mektuplara dair izler göreceksiniz hem de telefon ve telgraflara dair. Bazı anlarda önemli tarihi olaylara dikkatiniz çekilirken, birbirinden eşsiz koleksiyonlar içerisinde bulacaksınız kendinizi.
Pul Koleksiyonları
Büyük Postane müzesinin en ilgi çeken bölümü şüphesiz ki pul koleksiyonlarının sergilendiği bölümdür Bu bölümde Dünya Pulları, Osmanlı Pulları, Anadolu hükümeti Pulları, Türkiye Cumhuriyeti Pulları ve yedi ayrı temadan oluşan Tematik pullar vardı
İlk basılmış pul
Büyük Postane Müzesine giderseniz aynı zamanda basılmış ilk pulu da görebilirsiniz. 1863 yılında bir sigara kâğıdının üzerine bastırılmıştır pul.
Telgraf ve Postalar
Müzenin diğer bölümlerinde ise Türk telgraf ve posta alanındaki gelişmeleri görebiliyorsunuz. Gerek günümüzden, gerekse nostaljik eserler bu bölümlerde meraklılarıyla buluşuyor.
Büyük Postaneye (PTT Müzesi) Nasıl Giderim?
Büyük Postaneye ulaşmak için İstanbul Tarihi Yarımadada ki Eminönü’ne gelmelisiniz. Meydanda ki Camiin arkasına doğru yürüdüğünüzde Postaneye ulaşabilirsiniz.
PTT Müzesi Çalışma Saatleri
Müze hafta sonları ve tatil günleri hariç çalışma saatleri içerisinde ziyaretçilerine açık.
İstanbul’a Seyahat
Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın.