Büyüleyici Bir Yapı, Şerefiye Sarnıcı

İstanbul Üniversitesi Zooloji Müzesi
Mart 25, 2020
Bir Şehri Sevmek Ama O İstanbul İse…
Ağustos 29, 2020

Büyüleyici Bir Yapı, Şerefiye Sarnıcı

BÜYÜLEYİCİ BİR YAPI, ŞEREFİYE SARNICI

Bir şehir düşünün ki, yüzyıllara meydan okumuş güçlü tarihiyle bizi kendine hayran bırakıyor.
Gezdikçe, okudukça daha çok büyülendiğim, 7 tepeli şehir olarak ta bilinen İstanbul’da Bizans’tan kalan, bilinen, bilinmeyen pek çok eser bulunmaktadır. Yeraltında ve üstünde bulunan sarnıçları, su kemerleri, camileri, müzeleriyle gezginler için tam bir açık hava müzesidir.
Araştırmalarım sırasında, tarihte önemli iki imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için yapılan yeraltında ve üstünde 200’e yakın sarnıç olduğu bilgisine ulaştım. Bu yazımızda, en eski sarnıç olma özelliğiyle bilinen Şerefiye Sarnıcını keşfedeceğiz. İstanbul Avrupa yakasında tarihi yarımada da yer alan Sarnıç, Çemberlitaş semtinde yer alır. Tramvayla ulaşımı oldukça kolaydır. Şerefiye Sarnıcı’nın üzerinde, 1910 yılında yapılan Arif Paşa Konağı ve 1950’li yıllarda yapılan Eminönü Belediyesi’nin eski binası bulunuyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında Eminönü Belediyesi’nin eski binasının yıkımı gerçekleştirildi ve 8 yıl süren restorasyon çalışması başlatıldı. Ve sarnıç 2018’de hizmete açıldı. Tarihi yapının dış yüzeyi çelik konstrüksiyon ve camla kaplanmıştır. Dış görümünün şeffaf olarak tasarlanmasındaki amaç; 19. yüzyıl duvarlarının, yapılan giriş kısmından ayrı tutularak kendine has bir müze görünümü sağlamaktır.
İçeri girdiğimde büyüleyici bir atmosferle birlikte sütunlardaki aydınlatma mekana hoş, gizemli bir görüntü veriyor. Aynı zamanda rahat nefes alınabilen ferah havası hemen farkediliyor. İnişte merdivenler oldukça dik olduğundan inmekte zorlanabileceği düşünülen yaşlı, engelli ve çocuklu aileler için özel asansörün mevcut olması ziyaret için gelenlere büyük kolaylık sağlıyor.

Tarihi 1500 yıldan daha eski olan bu sarnıç, Bizans İmparatoru II. Theodosius döneminde 428-443 yılları arasında inşa edilmiştir. Şehrin su ihtiyacını karşılamak için Bozdoğan Kemeri vasıtasıyla su depolanması ve Belgrad ormanı civarındaki su kaynağının ulaşmasını sağlamak için yapılmıştır. 45×25 m ebatları ile İstanbul’un büyük çaplı ilk sarnıcı olarak biliniyor. Daha sonra 4. Yüzyılda Binbirdirek ve 6. Yüzyılda Yerebatan Sarnıcı inşa edilerek artan su ihtiyacı karşılanmaya çalışılmış. Bu sarnıçlar da yeraltından birbirine bağlanmış.

Şerefiye Sarnıcı derin ve gizemli tarihinin yanında, belli zamanlarda sergi ve konser mekanı olarak ta hizmet veriyor. Piyerloti Caddesi üzerinde bulunan sarnıca giriş ve çıkışlar ön cepheden sağlanmaktadır.
Ücretsiz olarak gezebileceğiniz göz kamaştıcı bu güzel Sarnıcı yakın zamanda ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Yazarımızın diğer yazıları için ; Ece Deliorman

İstanbul’un Tarihi ve Turistik Yerleri

Bizi Facebook adresimizden takip edin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir