Osmanlı’nın Gavur Padişahı, Devrimci Bir İsyancı ve Bir Türkçü Turancı Bir Arada Sonsuzluğa

Gülhane Parkında Yetimhane Kalıntıları
Ocak 14, 2024
Joshua Bell; Metro Deneyi
Ocak 14, 2024

Osmanlı’nın Gavur Padişahı, Devrimci Bir İsyancı ve Bir Türkçü Turancı Bir Arada Sonsuzluğa

İstanbul Gezi Yazıları

 

Osmanlı’nın Gavur Padişahı

Devrimci Bir İsyancı ve

Türkçü Turancı Bir Arada Sonsuzluğa

 

2. Mahmut Türbesi (Türkocağı)

 Bir tutam külle hayatta kalan padişah 2. Mahmut

Türk tarihinin en önemli kalemlerinden Ziya Gökalp

Anadolu isyanlarının en önde gelen isimlerinden Şeyh Bedreddin

Divan Yolunda 2. Mahmut Türbesinde sonsuzluğa uyuyorlar

 

türkocağı

I Victoria’dan avize ve Napolyon’dan duvar saatleri

Yapının içinde Hattat Mehmet Haşim tarafından yazılmış bir mermer yazıt bulunur. Türbe içinde ki kristal avize Birleşik Krallık Kraliçesi I. Victoria tarafından, kapının iki yanında ki altın yaldızlı duvar saatleriyse Fransa İmparatoru Napolyon tarafından hediye edilmişlerdir.

Külle kurtulan Şehzade’den Padişaha

20 Temmuz 1785 doğumlu II. Mahmut 30. Osmanlı padişahıdır. Osmanlının üçüncü soyağacı olmakla birlikte sonuncusudur. Sonrasında tahta çıkacak altı Osmanlı padişahının ikisi oğlu diğerleri ise torunlarıdır. Osmanlının siyasi çalkantılarının en yoğun olduğu dönemde padişah olmuş, Tanzimat Fermanını zeminini hazırlamıştır. Kimilerince yaptığı yeniliklerle özellikle batıya dönük yüzünden dolayı her asır gelmesi beklenen müceddid olarak görülmüş, kimilerince ise bu tutumlarından ötürü gâvur padişahı olarak ilan edilmiştir.

Yeniliklerin altındaki imza Gavur Padişahı

Yeniçeri Ocağının kaldırılması sonrası Modern Türk Ordusunun temelleri bu dönemde atılmıştır. Tımar sistemi, Divan-ı Hümayun, Endürun gibi sistemleri işlevsiz bırakmış, Meclis ve Bakanlıklar kurmuştur. Kılık kıyafet kanunlarında yaptığı değişikliklerle sarık, kavuk gibi kıyafet eşyalarını yasaklamış, ceket, fes, pantolon dönemine geçilmiştir. Yine onun döneminde İlk resmi Türkçe gazete (Takvim-i Vekayi) II. Mahmut döneminde yayımlanmış ve ilk modern tıp okulunu (Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane) kurulmuştur.
Beylerbeyi ve Çırağan Saraylarını yaptırarak Topkapı Sarayı dışında yaşayan II. Mahmut 1839 yılında rahatsızlığının artması üzerine Kız kardeşi Esma Sultan’ın Çamlıca da ki köşküne yerleşmiş ve burada vefat etmiştir.

Şeyh Bedreddin’in Kabri

“Ben sabahlara güneş olmaya gidiyorum,

kimse karanlığa uyanmasın diye…”

”Dünyanın toprağı ve bu toprağın bütün ürünleri insanların ortak malıdır”

‘Her şey ortak, yarin yanağından gayri”

Şeyh Bedreddin’i daha yakından tanımak için ”Erol Toy’un Azap Ortakları” kitabını okumanızı tavsiye ederiz. Bir çoğumuz bilmeyiz ama Osmanlı dönemi en büyük isyanlarından birinin sahibi olan, Nevzat Çelik’in şiirini yazdığı Ahmet Kaya’nın şarkılarında bahsettiği Şeyh Bedreddin… 

Pir Sultan’ı düşün anne
Şeyh Bedreddin’i
Börklüce’yi
Torlak Kemal’i 

Ziya Gökalp’in Kabri

Ey Türk, senin köyün hür bir yuvadır 
Çiftlik değil, yoktur beyi ağası 
Her köylünün var bir çifti tarlası, 
Öz evinde o hem bey hem ağa’dır. 

Gezi planlarınıza bu ziyaretleri ekleyin

İşte pek bilinmese de, hem yaşadıkları döneme hem sonrasındaki tarihe ismini kazımış bu üç isim Sultanahmet’ten Çemberlitaş’a giden Divan Yolu üzerinde 2. Mahmut türbesinde birlikteler.

Yolunuz Sultanahmet’e düşerse ya da o tarihi bölgeye gezi yapmayı planlıyorsanız tarihe malolmuş bu isimleri ziyaret etmeyi unutmayın.

Türbelere Nasıl Giderim?

Türkocağına gelmek için Sultanahmet tramvay durağında inebilirsiniz. Çemberlitaş istikametine doğru yürüdüğünüzde sağ tarafta türbeleri göreceksiniz.

İstanbul’a Seyahat

Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın.

sehrinhikayesi@gmail.com

İstanbul Tarihi Yarımada Gezi Yazısı (Gezi Rotası) Okuyabilirsiniz

Comments are closed.