kıztaşıı
Markianos Sütunu; Kıztaşı
Ocak 14, 2024
İstanbul’un Tılsımı Kıztaşı
Ocak 14, 2024

Bab-ı Hümayun girişinde, 3 Ahmet Çeşmesi

3 Ahmet Çeşmesi

Lale döneminin çeşmesi

Çeşmenin üzerinde padişahın kendi yazısı

III. Ahmet

III. Ahmet 23. Osmanlı Padişahıdır. 30 Aralık 1673 doğumlu III. Ahmet ağabeyi Sultan II. Mustafa’nın tahtan indirilmesi ile birlikte 22 Ağustos 1703 yılında tahta geçti. Kendisi Necib olarak anılmakla birlikte dönemi Lale Dönemi olarak adlandırılır.

Lale Devri

Osmanlı İmparatorluğunda Pasarofça Antlaşmasından Patrona Halil İsyanına kadar geçen 12 senelik süreç lale devri olarak anılır. Bu dönemin Padişahı III. Ahmet dönemidir. Bu dönemde Matbaa ülkeye getirilmiş, itfaiye Örgütü kurulmuştur. Damat İbrahim Paşa’nın açtığı bu dönem Yeniçeri Patrona Halil ve yandaşlarının isyanıyla son bulmuştur. Bu isyanın ardından Damat İbrahim idam edilmiş III. Ahmet ise tahttan çekilmiştir.

3. Ahmet Çeşmesi

3. Ahmet Çeşmesi Mimar Ahmet Ağa tarafından Topkapı Giriş Kapısı ile Ayasofya arasına yapılmıştır. 14 Kıtalık Seyyit Hüseyin Vehbi ye ait bir kaside çeşmenin üzerine yazılmıştır. Çeşmenin üzerinde Ki yazı III. Ahmet’in kendi yazısıdır.

Bab-ı Hümayun

Topkapı Sarayı’nın üç kapısından biri olan Bab-ı Hümayun kapısının hemen karşısındadır. Bab-ı Hümayun Saltanat Kapısı demektir. Bab; kapı, Hümayun ise padişahın anlamına gelir. Kapının sol kısmın da ‘’Kim zulme uğrarsa bu kapıya gelsin’’ sağ tarafında ise ‘’ Sultan Allah’ın yeryüzünde ki gölgesidir’’ yazmaktadır.

3. Ahmet Çeşmesi Nerede, Nasıl Giderim?

Sultanahmet’e gelin.

Topkapı Sarayına doğru yöneldiğinizde Bab-ı Hümayun giriş kapısının orada çeşmeyi göreceksiniz.

İstanbul’a Seyahat

Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın.

sehrinhikayesi@gmail.com

İstanbul Tarihi Yarımada Gezi Yazısı (Gezi Rotası) Okuyabilirsiniz

sehrinhikayesi@gmail.com

 

 

 

Comments are closed.