Divan Yolunda Basın Tarihi
Basın Müzesi
Türkiye’nin İlk Dünya’nın Dördüncü Basın Müzesi
Duvarlara çivi yazısıyla kazınarak başlayan basının hayatı günümüzde cep telefonlarımıza kadar indi.
Her an yanımızdalar.
Peki ya geçtiğimiz yüzyılda nasıl ilerledi bu teknoloji?
Anadolu’da basının ilk ürünleri nelerdi?
Basın Müzesini Gezelim
Basın müzesini ziyaret ederek Türk gazeteciliğinin ilk örneklerini görmekle, teknolojik gelişimine tanıklık edebilirsiniz.
Basın Müzesinde Neler Var?
İstanbul Sultanahmet’te Divan Yolunda Çemberlitaş’a doğru giderken yollun sağında cadde üzerinde olan müze, Türkiye’nin ilk, dünyanın 4.Basın müzesidir.1988 den beri hizmette olan müzede;
taşbaskı örnekleri,
düz baskı makinesi,
giyotin eski daktilolar,
rotatif tipo entertip,
prova tezgahları sergilenmektedir.
İlk Matbaa ve ilk Türkçe gazete
Basın tarihinden örnekler bölümünde; İbrahim Müteferrika’nın kurduğu Osmanlıda ki ilk matbaanın birebir maketi, bu matbaada basılmış bazı örnekler,1828 tarihli “Vekayi-i Mısriye” gazetesi(Tarihte yayınlanan ilk Türkçe gazetedir.1828 yılında Mısır’da vali Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından çıkarılmıştır) ve Türk gazetecilik tarihinin gelişimini anlatan belge ve gazeteler bulunur.
Dizgi ve baskı makineler bölümünde;19.yüzyıldan kalma cilt presi ile bir kabartma makinesi sergilenir. Radiofoto ve telefoto cihazlarının ilk örnekleri, 1970’li yıllarda kullanılmaya başlayan dizgi makinesi örneği, tipo baskı için kullanılan aletler, klişe yapmakta kullanılan araç gereçlerde buradadır.
Anı eşyaları bölümünde; Türk basın hayatında iz bırakmış kimi gazetecilerin anı eşyaları bulunur. Müze de ayrıca güncel sergiler yapılmaktadır.
Müze binası Maarif Nazırı Saffet Paşa tarafından 1865 yılında üniversite hizmetinde kullanılmak üzere inşa edilmiştir. Sonraki zamanlarda düzenlenerek Basın Müzesi olarak hizmete sunulmuştur.
Basın Müzesi Ziyaret Saatleri
Müze hafta sonları kapalı olmakla birlikte hafta içi her gün 09.00 – 17.00 arası açık olup giriş herhangi bir ücrete tabi değildir.
Basın Müzesi Nerede, Nasıl Giderim?
İstanbul Fatih ilçesindeki Tarihi Yarımada’da bulunan Divan Yoluna gelirseniz Çemberlitaş durağında ineceksiniz. Hemen birkaç metre aşağısında Basın Müzesini göreceksiniz.
İstanbul’a Seyahat
Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın.
sehrinhikayesi@gmail.com