Sultan Beyazıt – Kristof Kolomb – Leonardo Da Vinci – İstanbul

Günün Sonu Yeni Bir Yaşamın Başlangıcı
Ocak 14, 2024
Mozaikler Mucizesi; Kariye
Ocak 14, 2024

Sultan Beyazıt – Kristof Kolomb – Leonardo Da Vinci – İstanbul

Sultan Beyazıt – Kristof Kolomb – Leonardo Da Vinci – İstanbul

Beyazıt Camii

Kristof Kolomb’un okyanus yolculuğu için başvurduğu,

Leonardo Da Vinci’nin Haliç üzerine köprü yapma isteğini ilettiği,

Padişah 2. Beyazıt’ı simgeleyen camii

II. Beyazıt olarak bilinen Sultan Beyazıt Veli 1447 yılında dünyaya gelmiştir. Sekizinci Osmanlı padişahı olmakla birlikte Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Yavuz Sultan Selim’in babasıdır.
Osmanlının en güçlü dönemlerinin padişahlarından olan Sultan Beyazıd dönemi gerek isyanları, gerek topraklarının çok daha büyümesi, gerek doğal afetleriyle 31 sene sürdürdüğü hükümle son bulmuştur. Sultan Beyazıt döneminin ilginç yönlerinden biride tarihi geçmiş bazı isimlerle olan diyaloglarıdır.

Tarihin seyri değişebilirdi; Kristof Kolomb – Osmanlı – İstanbul

İtalyan Denizci Kristof Kolomb 14 sene kadar büyük bir okyanus yolculuğu tasarlar. 1484 yılında Portekiz Kralına sunar fakat kabul görmez. Bunun üzerine aynı sene Osmanlı Padişahı II. Beyazıt’a başvurur. Bu başvuru kayıtlara ‘’ II. Beyazıt’tan sultanın adına yeni ülkeler keşfedebilmek için emirlerine gemiler vermesini istedi.’’ şeklinde geçer. Lakin Sultan Beyazıt bu talebi reddetmiştir. Kolomb bundan iki sene sonra İspanya Kralından istediğini alacak ve nihayetinde 1492 yılında yeni bir kıtayı keşfedecektir.
Kim bilir belki de Amerika kıtasına İspanyollar yerine Türkler çıkacaktı!

Leonardo Da Vinvi – Osmanlı – İstanbul – Beyazıd

1502 yılında tarihin en büyük mucitlerinden ve aynı zamanda ressam olan Leonardo Da Vinci 1502 yılında Sultan II. Beyazıt’a haliç üzerine 240 metre uzunluğunda bir köprü sunar. Lakin bu öneride Sultan Beyazıt tarafından kabul görmemiştir.

Gül Baba Efsanesi

Sultan II.Beyazıt şimdi ki Galatasaray Lisesinin yer aldığı İstiklal caddesinde ki alanda gezinirken gözüne bir kulübe de o dönemin önemli zatlarından Gül Babayla tanışır. Gül Babadan bir isteği olup olmadığını öğrenmek ister. Gül Baba bu araziye içinde mektep ve hamamın olduğu bir külliye yapılmasını ister ve bu külliyenin yıllara hükmedeceğini söyler. 

Beyazıt Camii

Sultan Beyazıt kendi yaptırdığı Beyazıt Camiisin de oğlu Yavuz Sultan Selim’in yaptırdığı türbeye defnedilmiştir.
Beyazıt Camii mimarı kesin olarak bilinmemekle birlikte İstanbul’da orjinalliğini koruyan en eski selatin cami olarak kabul edilir.
1509 İstanbul depremiyle gördüğü zararlar Mimar Sinan tarafından onarılmış ve güçlendirilmiştir. 

Beyeazıt Camii Nerede, Nasıl giderim?

Beyazıt Camii İstanbul Fatih İlçesinde Tarihi Yarımada da. Deniz Yoluyla Karaköy Eminönü üzerinden tramvaylarla ya da Topkapı üzerinden yine Tramvaylarla Beyazıt Meydanına ulaşabilirsiniz. 

İstanbul’a Seyahat

Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın.

Comments are closed.