GEÇMİŞİN DERİN İZLERİ..

istanbul müzeleri
Neden Önce Müzeler
Şubat 11, 2020
HÜR KARINCALAR
Şubat 11, 2020

GEÇMİŞİN DERİN İZLERİ..

cibali kapısı

GEÇMİŞİN DERİN İZLERİ..

Güzel Şehir İstanbul’un tarihi Cibali Kapısı..

Geçmişin derin izlerini taşıyan, kadim ve kutsal topraklarda varolan, güzel şehir İstanbul’un tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin yer aldığı Roma, Bizans ve Osmanlı eserleriyle zenginleşen ve adım attığımız her köşesi tarih kokan Cibali Semtinden bahsetmek isterim sizlere..
Haliç’in kıyısında yer alan bu tarihi semtin girişinde yine aynı isim ile anılan Cibali kapısı yer alır. Günümüze kadar çok azı ulaşan bu kapılardan biri olan Cibali Kapı ve ismini verdiği semt oldukça ilginç hikayelerle doludur. Çok eski medeniyetlerden itibaren beri şehrin etrafı güvenlik amacıyla inşa edilmiş surlarla çevriliydi. Ve girişler bu kapılardan yapılmaktaydı. Bu önemli yapı dönem dönem bazı kazalara maruz kalmış, etrafında yapılan temizlik ve tarihi dokuyu bozmadan yapılan çalışmalar ile ayakta kalması sağlanarak korunmasına itina edilmiştir.
Güzel İstanbul’un her semtinin ismine yakışan bir ünü vardır.
Bir rivayete göre, Cibali adı İstanbul feth edilirken Fatih Sultan Mehmed’in komutanlarından Cebe Ali Bey’in burada bulunan sur kapısını kırdırıp yıkması ve şehre girişi sağlaması nedeniyle semte adının verilmesidir.
Diğer rivayet ise Mısır Sultanının şeyhi olan Cebe Ali Bey, fetihte bulunmak amacıyla Bursa’ya gelir ve burada derviş olur. At çulundan bir cübbe giydiği için kendisine Cübbe Ali’de denilmektedir. İstanbul’un kuşatılması esnasında orduya yüzbinlerce beyaz ekmek yapar yetiştirir.
Fatih gemileri karadan Haliç’e indirirken o ve yanındaki dervişler cüppelerini sulara serip ilahilerle, def ve kudüm çalarak karşıya geçerler. Sırrının ifşa olmasıyla Cebe Ali fetihten sonra şehit olur ve Cibali Kapısı içindeki Gül Camii’ne defnedilir. Onun yıktığı kapının adı da zaman içerisinde halk arasında Cibali’ye dönüşür.
Tiyatrolara konu olan meşhur “Cibali Karakolu” da eskiden bu kapının yanında bulunuyordu.
Bu şehri solumak, tarihi dokusunu keşfetmek gerçekten büyüleyici..
Beyoğlu semti İstiklal caddesinde bulunan Muammer Karaca tiyatrosunda uzun bir süre oynanan oyun Cibali Karakolu’nun hikayesiyle bir sonraki yazıma devam edeceğim.

 

İstanbul’a Seyahat

Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın.

İstanbul seyahatinizde nerede kalacağınıza, nereleri görmeniz gerektiği, neleri tatmanız gerektiğine dair bilgiler almak istiyorsanız bize mail atabilirsiniz. Kalabileceğiniz otellerden, yemek yiyebileceğiniz mekanlara, gezi rotanızdan, eğlence alanlarına kadar her konuda bilgiyi arkadaşlarımız karşılıksız olarak size vereceklerdir. Şimdiden iyi tatiller, iyi eğlenceler…

sehrinhikayesi@gmail.com

İstanbul Tarihi ve Turistik Yerler; Şehir İstanbul

Bizi Facebook sayfamızdan takip edin

Ece DELİORMAN

Comments are closed.