İnsanoğlunun su altına yolculuğu 5000 yıl öncesine kadar uzanır. İlk olarak nefes tutma yöntemiyle başlayan bu serüven geliştirilen dalış sistemleri sayesinde bugünkü teknolojiye ulaşılmasını sağlamıştır.
Dalış tarihi ve dalış sistemlerindeki gelişim seyrini gözler önüne seren Tarihi Dalgıç Malzemeleri Koleksiyonu 2018 yılında müzemiz koleksiyonları arasında yerini almıştır. Deniz ve su altı tutkusuyla tanınan Jeff HAKKO tarafından
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağışlanan ve Deniz Müzesi’nde sergilenen dalgıç malzemeleri, 30 yıllık bir emeğin ürünü olarak bir araya getirilmiştir. Dünyadaki ilk beş koleksiyondan biri olarak nitelendirilen dalış malzemeleri, çağdaş müzecilik kriterlerine uygun olarak yeniden dizayn edilen Ana Teşhir Binası’nda ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur.
Koleksiyon Türkiye’de ilk defa 17 Haziran – 30 Kasım 2009 tarihleri arasında yine Deniz Müzesi’nde sergilenmiş ve ziyaretçilerin yoğun beğenisini kazanmıştır.
”Tarihi Dalgıç Malzemeleri” adlı koleksiyonun temelini İngiliz markası Siebe Gorman dalgıç başlıkları oluşturmaktadır. Koleksiyonda, 1870-1950 yılları arasında kullanılan 60 adet dalgıç başlığının yanı sıra hava tulumbaları, dalgıç ayakkabıları, dalgıç bıçakları, dalgıç telefonları, dalgıç fenerleri, dalgıç ağırlıkları gibi daha pek çok malzeme bulunmaktadır. Dalgıç malzemeleri 14 ülkeden temin edilerek bir araya getirilmiştir.
Dalgıç Başlıkları
Bakır ve pirinç gibi materyallerden üretilen dalış başlıkları, sığ su ve derin su olmak üzere iki şekilde sınıflandırılmaktadır. Sığ su başlıklarının çoğu dalış elbisesine tutturulmazken derin su başlıkları vida ve somunlar yardımıyla dalış elbisesine monte edilmekte; böylece dalış elbisesinin su geçirmezliği sağlanmaktadır.
Koleksiyonun en eski dalış başlığı 1870 yılında Fransa’da üretilmiştir. ABD, Kanada, Şili, İngiltere, Hollanda, Fransa, Doğu Almanya, Danimarka, İsveç, İtalya, Almanya, Yunanistan, Rusya, Çin, Kore, Japonya ve Türkiye üretimli 60 adet başlık koleksiyonun en görkemli parçalarını oluşturmaktadır.Dalgıç Ayakkabıları
Dalgıç ayakkabıları, dalgıcın su altına inişini kolaylaştıran ve su altında dengede durmasını sağlayan malzemelerdir. Kurşun bir taban ve pirinçten yapılmış koruyucu bir burundan oluşmaktadır. Ayakkabıların üst tarafı ayağı korumak amacıyla branda ya da deriden üretilmiştir. Bir çift dalgıç ayakkabısı yaklaşık olarak 15 kg ağırlığındadır.
Koleksiyonda İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Çin, Danimarka, Almanya, İsveç ve ABD gibi ülkelere ait olmak üzere 17 çift dalgıç ayakkabısı bulunmaktadır.Hava Tulumbaları
Hava tulumbası, su altında dalgıca gerekli havayı hortum vasıtasıyla sağlayan bir cihazdır. Tulumbaların tek silindirli taşınabilen modelleri ile iki ya da daha fazla silindirli gemi güvertesine sabitlenmiş ağır ve ahşap kasalı çeşitleri de bulunmaktadır. Değişik özelliklerde sığ su ve derin su hava tulumbaları mevcuttur.
Koleksiyonda tek, çift ve üç silindirli olmak üzere toplam 8 adet hava tulumbası bulunmaktadır. Bu hava tulumbaları İngiltere, Fransa ve Almanya üretimi modellerdendir.Dalgıç Bıçakları
Dalgıç bıçakları, su altında olası tehlikelere karşı korunmak ve dalış sırasında herhangi bir engele dolanma durumunda müdahale edebilmek amacıyla dalgıçların taşıması gereken güvenlik ekipmanından biridir. Keskin kısmı paslanmaz metalden, kını ise pirinçten imal edilen dalgıç bıçakları, tek veya çift ağızlıdır. İki tarafı düz bıçaklar olduğu gibi bir tarafı düz, diğer tarafı testere gibi dişli bıçaklar da bulunmaktadır. Bıçak, kösele kayış yardımıyla dalgıcın beline tutturulmaktadır.
Koleksiyonda 26 adet dalgıç bıçağı ve kını bulunmaktadır. Bunlar; ABD, Rusya, Doğu Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere ve Almanya üretimi dalgıç bıçaklarıdır.
Dalgıç Fenerleri
Dalgıç fenerleri dalgıçların sualtında, karanlık ortamlarda görüş alanlarını genişleterek çalışmalarını kolaylaştıran yardımcı bir ekipmandır. Batık araştırmalarında ve mağara dalışlarında sıklıkla kullanılmaktadır.
Fenerler, su üstünden sarkıtılan ve elde taşınabilen olmak üzere iki çeşittir. Sarkıtılan fenerler genellikle su üstünden elde edilen elektrik enerjisiyle beslenmektedir. El fenerleri ise pille çalışmaktadır. Fenerler suyun içinde yakılıp suyun dışına çıkmadan önce kapatılır.
Koleksiyonda ABD ve İngiltere üretimli 3 adet satıhtan uzatılan dalgıç feneri ile yine ABD ve İngiltere üretimi 6 adet el feneri sergilenmektedir.
Diğer Malzemeler
Dalgıç Telefonu, Pusula, Dalgıç Kemeri, Dalgıç Ağırlığı, İnklinometre, Kaynak Aleti