Fransisken Tarikatı; İstanbul’da Fransiskenler

3 Efsane 3 Film; Akhilleus, Leonidas ve Kral Arthur
Şubat 16, 2024
Roma Şehrinden İstanbul’a Roma İmparatorluğu Kronolojisi
Şubat 23, 2024

Fransisken Tarikatı; İstanbul’da Fransiskenler

İstanbul Gezi Yazıları

Fransiskenler

Aziz Fransua ve Aziz Antuan

Kumaş Tüccarının Oğlundan, Aziz Fransuaya

Gençlik dönemlerinin ilk yarısını sahip olduğu sınıfsal karakterin verdiği rahatlıkla savruk ve eğlence düşkünü bir halde yaşar Fransua. Bu hayat biçimi askere gitmesiyle değişecek ve geriye bambaşka birisi olarak dönecektir.
Askere gittiğinde esir alınan Fransua bir yıl kadar yaşadığı bu hayat sonrası yeni düşünceler edinmiş hayata olan bakışı değişmişti. Tutsaklık yıllarında yaşadığı yalnızlığı evine döndükten sonrada devam ettirdi.
Sürekli sorular, aranan cevaplar ve dualar vardı.

Fransua ve İsa Peygamber

Bir gün yaşadığı yerde bulunan bir tepedeki kiliseye gider. Yıkılmaya yüz tutmuş bu kilisede mistik bir olay yaşadığını söyleyerek aşağıya iner. Anlattığına göre duası sırasında, haç üzerindeki İsa Peygamber kendisiyle konuşmuş ve kiliseyi yeniden yapmasını istemiştir.
Fransua bu inancı yerine getirir. Babasının mallarını satma pahasına da olsa kiliseyi onarmaya başlar. Bu babasını öfkelendirecek fakat Fransua’yı durduramayacaktı.

Fransisken Tarikatı kuruluyor

Tek bir düşüncesi vardı. Onlara yol gösteren İsa Peygamberdir. Ve İsa Peygamber yoksuldur. Fransua’da onun peşinden gitmenin onun gibi olmaktan geçtiğini düşünmektedir.
Fransua’nın bu çağrılarına kulak verenlerin sayısının artmasıyla birlikte yeni bir tarikat doğar. Fransua’nın peşinden gittikleri için Fransiskenler adı konur bu tarikata.

İstanbul’da Fransisken Kilisesi ; Santa Maria Draperis Kilisesi

Hayatına Sirkece de başlayan kilise sonrasında Galata’ya taşınır. 1584 çıkan yangında yanmasıyla birlikte tekrar yapılır. Fakat yangınlar peşini bırakmaz. 1660 da tekrar yanar. Yeniden yapılır fakat 1678 de tekrardan yandıktan sonra artık Galata’da devam etmez hayatına. Beyoğlu’na taşınır. Ateşler burada da peşindedir. 1691 de yine yangın kurbanı olur. 
1729 yılında ise şimdiki bulunduğu yerde inşa edilir. 1871 de yeniden yanan kilise tekrardan onarılmış kısa bir dönem Avusturya Macaristan elçiliği olarak kullanılsa da günümüze kilise olarak gelmeyi başarmıştır.

Madam Draperis

Draperis ismini Galata’da yandığı yıllarda kiliseyi yapmak için yerini veren Madam Draperis’ten alır kilise.

Santa Maria Draperis Kilisesi nasıl giderim?

İstiklal caddesinde yürüyorsanız Aziz Antuan kilisesini muhakkak göreceksiniz biraz ilerlediğinizde çok kimsenin bilmediği Santa Maria Draperis kilisenin görebilirsiniz.

Aziz Antuan

Fernando’nun hayata geliyor

1195 yılında bir çocuk gelir dünyaya. Zengin bir ailenin ilk erkek çocuğuydu. Vaftiz olduktan sonra Fernando ismini aldı.
Ailesi iyi bir eğitim alarak avukat olmasını istiyor lakin o sade bir yaşamı daha çok seviyordu. Sürekli tanrıyı düşünüyor, dua ediyordu.
15 yaşına geldiğinde evi ter keder. Bir manastıra yerleşir. Hayatını tanrı yoluna adayacaktır. Hiçbir güç bunu ondan vazgeçiremeyecektir.
Aile ve arkadaşlarının onu bu yoldan döndürmek adına sürekli girişimlerde bulunmaları üzerine Portekiz’de ki başka bir kiliseye gider. 25 Yaşında papaz olma ünvanını kazanır.

Adını Antuan olarak değiştirmesi

1222 yılında beş Fransisken misyoneri öldürüldükten sonra cenazeleri toplanarak Fernando’nun olduğu kiliseye getirilir. Burada Fransiskenlerden çok etkilenen Fernando geçmişiyle ilişkisini kesmek adına ismini Antuan olarak değiştirir ve Fas’a şehit olma düşüncesiyle yola çıkar.
Lakin işler istediği gibi gitmez. Yakalandığı hastalık onu uzunca süre yatağa mahkum edecek sonrasında ise Fas’tan ayrılmak zorunda kalacaktır.

Antuan artık Aziz oluyor

Aziz Fransua ile tanıştıktan sonra ondan çok daha fazla etkilenecek sonra ki süreçlerde önce gezgin olarak gittiği her yerde İncil’i vaaz verecekti. Konuşma yeteneğinde ki düzgünlük onu çok daha bilinir bir hale getirecek ve Avrupa’nın her yerinden onu dinlemeye geleceklerdir.
Zamanla Fransiskenler tarikatının yönetiminde de sorumluluk alacak okullar kurup öğretmenlik yapacaktır.
Hayatı kimilerine göre mucizeler, kimilerine göre büyük bir inanç çalışmasıyla geçen Antuan ölümünden sonra kilise tarafından Azizlik ünvanı alacaktır.

İstanbul’un En Büyük Katolik Kilisesi

İstanbul Taksim’de İstiklal caddesinde bulunan kilise İstanbul’un en büyük Katolik Kilisesidir. Fransisken tarikatına ait olan kilise tarihte pek çok yerde bulunmak zorunda kalmış 20. Yy başlarında da şimdiki yerindeki yerini almıştır.
Latinlerin Ayasofyası
Fransiskenler İstanbul’a 1221 yılında yerleştiklerinde ilk önce Theotokos Kyriotissa Kilisesi’ne yerleşirler. Birkaç sene sonra rahipler Aziz Fransua adına Galata civarında başka bir kilise inşa ettiler. Ve Fransiskenler o kiliseyi kullanmaya başladılar. Mimarisi öyle görkemliydi ki kilise zamanla Latinlerin Ayasofyası olarak dillenecekti. 

Her seferinde ‘Yine Yeniden Antuan Kilisesi’

1639 ve 60 yıllarında iki kez yanarak yeniden kurulan kilise aynı yüzyılın sonunda Padişah 2. Mustafa’nın annesinin baskıları sonucu camiye çevrildi. 
1700 lü yılların ilk çeyreğinde kilise Pera’da tekrardan açılacak ve 1900 lü yılların başında istiklal caddesinde ki şimdiki yerini alacaktır.
Kilisenin içi Latin haçı şeklinde tasarlanmış kiliseye yukarıdan bakıldığında haç gibi gözükmektedir.

 

Comments are closed.