İstanbul Arkeoloji Müzeleri; Eşsiz Bir Zaman Yolculuğu

Ayasofya ; Dünyanın En Eski Katedrali
Eylül 23, 2024
İstanbul Gezi Rotası 1 (Tarihi Yarımada)
Eylül 23, 2024

İstanbul Arkeoloji Müzeleri; Eşsiz Bir Zaman Yolculuğu

İstanbul Arkeoloji Müzeleri 

Arkeoloji Müzeleri Gezi Yazısı

 

Zamanda Yolculuk Yapmak İster miydiniz?

Size Bir Davetimiz Var

Tarihin binlerce senelik dönemleri arasında yolculuk mu yapmak istiyorsunuz?
Onlarca uygarlığın bıraktığı kalıntılarda tarihin kokusunu mu almak istiyorsunuz?
Uygarlıkların yarattığı şaheserleri mi incelemek istiyorsunuz?

Yoksa binlerce sene öncesi insanının yaptıklarını mı görmek istiyorsunuz?

Mezopotamya’dan Mısır’a, Ortadoğu’dan Anadolu’ya binlerce yılın sayfalarında zaman yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız?

 

Arkeoloji Müzesi Tarihi

 

Anadolu, Mısır, Yunan, Roma, Ortadoğu, Mezopotamya
Attığınız her adım da başka bir uygarlığa misafir olacak, baktığınız her yerde başka bir zaman dilimine tanıklık edeceksiniz. Henüz müzenin dış kapısına geldiğinizde heyecan kaplayacak içinizi. Binlerce yılın birikiminin sizi çağırdığını hissedeceksiniz. İçinizde ki sabırsızlık kapıdan içeri girdiğinizde büyüleyici bir zaman yolculuğuna bırakacak yerini.

İstanbul Arkeoloji Müzesi İçinde Neler Var

Eski Şark Eserleri Müzesi

İlk olarak ‘’Eski Şark Eserleri Müzesine’’ misafir oluyorsunuz. Mısır’dan Mezopotamya’ya birçok eserle karşılıyorsunuz. Sümer, Babil, Mısır, Asur gibi uygarlıklardan günümüze kadar gelmiş ürünlerini incelerken sizde binlerce sene öncesinin yolculuğuna çıkacaksınız.

Türkiye’de Mumya Var mı?

İlk girişte Mısır mumyası bekliyor sizi. Sahi siz daha önce hiç mumya görmüş müydünüz?

<

Mısır ve Mezopotamya’nın o binlerce yıl öncesi insanının elleriyle yaptığı ürünleri inceleyerek devam ediyorsunuz gezinize. Kimi ufak el yapımı eserler kimi boyunuzca hatta daha büyük heykeller.

Tarihteki İlk Yasalar Arkeoloji Müzesinde

Zamanda yolculuğunuz devam ederken çivi yazılarıyla ilgili bir bölüm göreceksiniz. Orada ilklerle karşılaşacaksınız
Yazılı ilk yasalar olan Ur-Nammu ve Hammurabi yasalarından örnekler göreceksiniz. Günümüzden binlerce sene öncesinde Sümer ve Babil dönemlerinden kalma, insanlığın ilk yasalarıyla berabersiniz.

Bilinen İlk Aşk Şiiri

Taşlara kazınmış aile mahkemelerinin, ceza mahkemelerinin verdiği karar örneklerine bakarken, çokça heyecanlanacağınız bir eseri fark edeceksiniz.
Bugüne kadar keşfedilmiş ‘’ilk aşk şiiri’’ karşınızdaki

Kadeş Anlaşması Nerede?

Tarihteki İlk Anlaşma; Kadeş Anlaşması

Zamanda yolculuğumuz sürerken yolumuz ilkokul sıralarından hatırladığımız bir anlaşma ile kesişiyor. Tarihte bilinen ilk yazılı anlaşma karşımızda. Kadeş anlaşması. 
Tek özelliği yazılı ilk anlaşma olması değil. Tarihin öne çıkan ilk kadınlarından birinin imzasını çıkartıyor bu anlaşma karşımıza. Güzelliği ile dillere destan Puduhepa.
Hititlerde önceleri Tanrıça Hera’nın hizmetkârı kabul edilirken elde ettiği iktidar gücü güzelliğiyle birleştiğinde Tanrıça saygısı görmeye başlıyor. Kadeş anlaşmasında O’nun da mührü var.
Uzunca bir süre Eski Şark Eserleri bölümünde kaldığınızı fark ettiğinizde bir yanınız hiçbir şeyi kaçırmadan her bir objeyi görmek istiyor, diğer bir yanınız ise müzenin geri kalan kısımlarına gitmek, yeni çok daha şey görmek için sabırsızlanıyor.

Arkeoloji Müzesi Bölümleri

Arkeoloji Müzeleri

Eski Şark Eserleri Müzesinden çıktıktan sonra huzur dolu bir avludan, bahçeye serpiştirilmiş eserler arasından Arkeoloji müzeleri bölümüne doğru yol alıyorsunuz.
Arkeoloji müzelerinin içeri girdiğinizde Roma dönemi heykelleriyle karşılanıyorsunuz. Sophanın başından, Athenaya, Ares’ten Poseidon’a mitolojide bugüne kadar kimi duymuşsanız orada sanki sizi bekliyor. 

İstanbul Serüveni

Heykellerle dolu bu görkemli yolun sonuna geldiğinizde bir üst katta devam edecek yolculuğunuz. Zaman yolculuğunda bu seferki istikametiniz tarihin başkenti İstanbul. 
İstanbul’un ilk yerlilerinden biri karşılayacak sizi.
Uzunca bir İstanbul serüvenine başlayacaksınız. Bir bakmışsınız Khalkedon’dasınız bir bakmışsınız Galata’da. Bir bakmışsınız Fatih Sultan Mehmet’in üzerinden gemileri atlattığı zincirler, bir bakmışsınız 300 Spartalı filminden izlediğiniz Pers Ordularının silahlarının eritilmesiyle yapılmış Yılan Başları.
İlk yerlilerinden Roma’ya, Bizans’tan Osmanlı’ya İstanbul’un her karışından sayısızca eser arasında devam edecek yolculuğunuz.
Bir kat daha yukarı çıktığınızda Anadolu yolculuğuna başlayacaksınız. Başta Troya olmak üzere Anadolu da medeniyet kurmuş uygarlıklar arasında ilerleyecek yolculuğunuz.
Sanki katları hiç bitmeyecekmiş, zaman yetmeyecekmiş endişesiyle bir kat daha çıkacaksınız yukarı. Bu seferde Ortadoğu’dasınız. Suriye’den Irak’tan Ortadoğu’nun tüm coğrafyalarına ziyarette bulunacaksınız.

Lahitler

Konu Arkeoloji olurda lahitler olmaz mı?
Arkeoloji müzelerinin en son kısmında lahitlerle ilgili bölümlere ulaşacaksınız. Birçoklarına göre İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin en önemli eserini de yine bir lahit oluşturuyor. İskender Lahdi.
Yine müzenin ev sahipliği yaptığı önemli lahitlerden biri de Sidemara Lahdi. Sidemara dünyanın en büyük lahdi olarak kabul edilir.
Sidemara lahdinin kapı tarafı yönündeki bölüme geçerken dikkatli olunuz. Çoğu kişi farketmez ama cam bir bölümün üzerinden geçeceksiniz. Yerin altında kalan bu bölüme dikkatli bakarsanız başka bir iskeletle karşılaşacaksınız.

Çinili Köşk

İstanbul Arkeoloji Müzelerinin bu bölümü Selçuklu ve Osmanlı dönemi çini eserlerini sergiliyor. Özellikle çiniler ile ilgili meraklarınız varsa olmanız gereken yer tam da burası. Osman Hamdi Bey’e ait önemli yapımlar ve Ab-ı Hayat Çeşmesi müzenin bu bölümünde bulunuyorlar.

İstanbul Arkeoloji Müzesi Bahçesi

Huzur Dolu Bahçesi

Müzenin bize yaşattığı bu büyüleyici saatler gibi bilmeniz gereken başka bir şey daha var. O da İstanbul Arkeoloji Müzelerinin kelimelerle anlatılamayacak kadar huzur dolu bahçesi. Çayınızı yudumlarken bir yandan Gülhane Parkını izleyin, diğer yandan ise birbirinize zaman yolculuğunda yaşadıklarınızdan, hissettiklerinizden bahsedin.
Biz daha fazla anlatmayalım. Gelin ve bu eşsiz zaman yolculuğuna sizde katılın.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri görülmesi gereken yerler listesinde en başlarda yer almalı

 

İstanbul Arkeoloji Müzesi Nerede

Müzeye ulaşmak için Gülhane Parkı girişini kullanabilirsiniz. Tarihi Yarımadaya gelin. Tramvayları kullanın. Gülhane Parkı durağında inerek müzeye ulaşabilirsiniz. 

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Ziyaret Saatleri

Yaz dönemi 09.00 – 19.00
Kış dönemi 09.00 – 17.00
İletişim
0212 570 77 40 – 0212 527 43 00
İnternet Adresi
www.istanbularkeoloji.gov.tr
Müze girişinde müze kart edinebilirsiniz. Müze kart ile yıl boyunca Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı tüm müze ve ören yerlerine ücretsiz girebilirsiniz. Öğrenci Müze kartları yıl boyunca aynı yere sadece 2 kez giriş hakkı vermektedir. 

 

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Giriş Ücretleri

Müzekart
Öğrenci 30 TL Tam 60 TL (2021)

İstanbul Müze kart Satış Yerleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Kariye Müzesi

Topkapı Sarayı Müzesi

Ayasofya Müzesi

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Rumeli Hisarı

Aya İrini Anıt Müzesi

Comments are closed.