Masumiyet Müzesi; Bir Kitabın Müzeleştirilmiş Hali

Tanzimat’tan Bitli Kağıthane’ye
Haziran 23, 2022
Bir Kentin Buluşma Noktası; Galatasaray Lisesi
Ocak 1, 2024

Masumiyet Müzesi; Bir Kitabın Müzeleştirilmiş Hali

Daha Önce Bir Romanın Müzesinin Olduğunu Duymuş muydunuz?

Masumiyet Müzesi

Yanlış anlamayın romanların olduğu bir müze değil

Romanın içinde geçenlerin anlatıldığı bir müze

Yani kısaca müzenin kendisi roman

Orhan Pamuk’un Kitabı Masumiyet Müzesi

1975 yılında başlayan bir aşkı anlatır

İstanbullu zengin çocuğu Kemal ve uzaktan akrabası yoksul Füsun’un hikâyesi

Avrupa da Yılın Müzesi

Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’un 2008 yılında yayımlanan kitabı Masumiyet Müzesi, yine Orhan Pamuk tarafından 2012 yılında bir müze olarak hayatımıza girmişti. Masumiyet Müzesi bu ilginç yaratımı sonucunda, 2014 yılında ”Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülünü” kazanmıştı.
Sıkça roman okuyanlarımız bilirler ki, iyi bir romanın en önemli özelliği gözlerimiz satırlar arasında dolaşırken, zihnimizde oluşan görüntülerin netliğidir. Yazar, metnini salt edebi kaygılarla değil aynı zamanda böylesi bir gerçeklikle de süsleyebilirse şayet, herhangi bir sinema filminin bizde yaşattığı o harikulade gerçeklik algısı, kitaplarla da sağlanabilir.
Kuşkusuzdur ki defalarca filme çekildikleri halde, bazı edebiyat eserlerinin bir türlü yeterli bulunmadıkları yorumlarını duymuş ve belki de bazılarına sizler de katılmışsınızdır. İşte burada karşımıza çıkan mesele de böyle bir meseledir. Sinema gibi görsel ve doğrudan zihnimizi hedef alan bir sanat dahi, edebi bir metnin harikulade betimlemelerini sergilemekte zorlanabilir. Tabi bir yazarın olağanüstü bir hissiyatla kaleme aldığı eserini, aynı hissiyatla beyaz perdeye aktarabilmek de zor iştir. Bu nedenle yazar ile hem senaryo hem de görsellik üzerine çalışılır ve ancak o vakit eserin asıl sahibinin betimlemeleri kitabın verdiği etkiye kavuşabilir.
İşte Masumiyet Müzesi de tam olarak böyle bir etkiye sahiptir. Zira eserin sahibi Pamuk, başlangıçtan beri yarattığı eseri hem bir kitap hem de bir müze olarak düşünmüştür. Yani aslında ikisi de birbirinden bağımsız olarak kişiyi etkileyebilecek birer konumda iken, aynı zamanda birbirlerini tamamlama açısından da kuşkusuz harikulade bir örnek teşkil etmektedirler.
Karakterlerin ve satırlar arasında görselleştirilen romana ait tüm objelerin, başlangıçta yalnızca zihinlerde oluşan -kuşkusuzdur ki her zihinde farklı bir yaratım olacaktır- örnekleri, bu müze sayesinde bizzat eserin yaratıcısı tarafından gözler önüne serilmektedir. Böylelikle hem kitabı okuyan hem de müzeyi gezen şanslı kimseler, kendi yarattıkları dünya ile yazarın yarattığı dünya arasındaki benzerlikleri yahut farkları görebilmektedirler. Ayrıca yalnızca romanı okuyanlarda müzeyi gezme isteği, yalnızca müzeyi gezenlerde ise romanı okuma isteği oluşturması bakımından da güzel bir deneyimdir.

Masumiyet Müzesi Nerede, Nasıl Giderim?

Masumiyet Müzesi İstiklal Caddesi ve Tophane arasında olup İstiklal Caddesinden geliyorsanız Galatasaray Lisesinden içeri girerek Fransız sokağına ulaşabilirsiniz sokağın hemen arkasında kalıyor müze. 
Firuzağa Mahallesi, Dalgıç Çk. No:2, 34425 Beyoğlu/İstanbul (0212) 252 9738
Masumiyet Müzesine yakın olarak yine Orhan Kemal Müzesi ve Anglikan Kilisesini ziyaret edebilirsiniz. 

Masumiyet Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri

Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi, Pazar: 10.00-18.00
Perşembe: 10:00-21:00
Masumiyet Müzesi sadece Pazartesi günleri ve ayrıca her yıl 1 Ocak’ta, Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günlerinde kapalı olacaktır

Masumiyet Müzesi Giriş Ücretleri 

Masumiyet Müzesi biletinizi müze girişinin solunda kalan bilet gişesinden (Pazartesi günleri hariç) her gün 10:00 – 17:30 saatleri arasında (Perşembe günleri 20.30’a kadar) satın alabilirsiniz. Bilet gişesi 17:30’da kapanmaktadır.
Grup rezervasyonları için info@masumiyetmuzesi.org adresine e-mail atabilirsiniz.
Bilet Ücretleri: Tam (T.C. Vat): 25 TL, Öğrenci: 15 TL
Sesli Rehber / Rehberli Tur: 5 TL
(2019 Ocak Ayı Fiyatları)

İstanbul’a Seyahat

Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın. 

İstanbul seyahatinizde nerede kalacağınıza, nereleri görmeniz gerektiği, neleri tatmanız gerektiğine dair bilgiler almak istiyorsanız bize mail atabilirsiniz. Kalabileceğiniz otellerden, yemek yiyebileceğiniz mekanlara, gezi rotanızdan, eğlence alanlarına kadar her konuda bilgiyi arkadaşlarımız karşılıksız olarak size vereceklerdir. Şimdiden iyi tatiller, iyi eğlenceler…

sehrinhikayesi@gmail.com

İstanbul Tarihi ve Turistik Yerler; Şehir İstanbul

Oğuz SARITEPE

Bizi Facebook adresimizden takip edin

 

 

 

 

Comments are closed.