Kumkapı’ya Oturan Gemi
Ocak 14, 2022“BURASI KADIKÖY, BURADAN ÇIKIŞ YOK!”
Ocak 14, 2022
İstanbul Gezi Yazıları
Türk Edebiyatı Vakfı
II. Mahmut’u Bir Çömlek Külle Kurtaran Kadın
Cevri Kalfa
Osmanlı Sarayında Darbe
Sultan III. Selim reformcu düşünceleri olması sebebiyle 1807 yılında darbeyle tahttan indirilir. Harem dairesine kapatılan 3. Selim yerine IV. Mustafa tahta çıkartılır. Bir sene kadar sonra reformcu düşünceleriyle bilinen Alemdar Mustafa Paşa 3. Selim’i tekrar tahta çıkarmak için ordusuyla şehre girer. Bu durumun farkında olan 4. Mustafa 3. Selim ve oğlu II. Mahmut’u öldürülmesini ister. Alemdar Paşa şehirde isyancıları temizlerken Topkapı Sarayının içinde tam bir hayatta kalma mücadelesi verilmektedir.
Cevri Kalfa Osmanlı Tarihine Yön Veriyor
3. Selim’i öldüren isyancı yeniçeriler. Şehzade 2. Mahmut’u da öldürmek isterler. O güne kadar saray içinde sıradan bir kalfa olan Cevri Kalfa, Şehzadeyi altın yoldan geçirerek kendi odasına kaçırır. İsyancılar bu durumu fark ederler ve kalfanın odasına doğru yönelirler. Cevri Kalfa yardıma gelen Enderun ağalarına Şehzadenin kendi odasındaki bana bölümünden çatıya çıkarılmasını ister. O sırada isyancılar odaya girmişlerdir. Bunu gören Cevri Kalfa eline geçirdiği bir çömlek külü isyancıların gözlerine savurur. Bu durumu fırsat bilen ağalar Şehzadeyi kaçırırlar. Alemdar Paşa’nın saraya girmesiyle isyan bastırılır ve Şehzade Mahmut kurtarılır.
Cevri Kalfa Mekteple Ölümsüzleşiyor
Sultan 2. Mahmut tahta geçtikten sonra Cevri Kalfayı Harem-i Hümayun Hazinedarlığına getirir. Çamlıca’da geniş bir arazi içinde özel bir köşke yerleştirir. 1819 yılında Cevri Kalfanın vefat etmesinden sonra da Cevri Kalfa Sıbyan Mektebini yaptırır.
Kız Çocuklarına Lise Seviyesinde Eğitim Veren İlk Mektep
Kırk yıl Sıbyan Mektebi olarak kullanılan yer 1858 yılında kız sanat okuluna dönüştürülür. Bu okul kızlara lise seviyesinde eğitim veren ilk mektep olmuştur.
Öğretmenlerin ilk örgütlenmelerinden olan Mualimler Birliği 1921 yılında İstanbul’da şube olarak kendine burayı seçer.
Sıbyan Mektebinden Türk Edebiyatı Vakfına
Cevri Kalfa Sıbyan Mektebi günümüzde Türk Edebiyatı Vakfınca kullanılmaktadır. Kafe şeklinde düzenlenmiş salonlardan birine Ahmet Hamdi Tanpınar diğerine de Yahya Kemal Beyatlı’nın isimleri verilmiştir.
Çarşamba Sohbetleriyle Türk Edebiyatı Dergisi
Türk Edebiyatı Dergisi Ahmet Kabaklı tarafından çıkarılmış ve büyük uğraşları sonrasında 1978 yılında Türk Edebiyat Vakfı kurularak derginin desteklenmesi sağlanmıştır.
Vakıfla özdeşleşen ve Celal Bayar’la başlayan Çarşamba Sohbetleri günümüzde halen devam etmektedir.
Türk Edebiyat Vakfı Nerede, Nasıl Giderim
Tarihi yarımadaya gelin. Burada sizi tarihin her döneminden emsalsiz birikimler bekliyor. Bunların biri de on yıllardır devam eden Çarşamba sohbetleriyle Türk Edebiyatı Vakfı.
İster deniz yoluyla ister karayoluyla nereden gelirseniz gelin yarımadanın her yerinde tramvaylar karşılayacak sizi. Türk Edebiyatı Vakfına ulaşmak için Sultanahmet tramvay durağını kullanabilirsiniz. Tramvaydan indikten sonra hemen karşınızda dergiyi göreceksiniz.
İstanbul’a Seyahat
Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın.
sehrinhikayesi@gmail.com
Bizi Facebook adresimizden takip edin