Su Kemerleri
Hayatın varoluş unsurlarından biri olduğu kadar dolayısıyla aynı zamanda hayatın yaşam merkezini de oluşturur su. İlk yaşam alanlarından, ilk kentlere, gelişmiş imparatorlukların birimlerinden, uzay çağının bu günlerine kadar hep su çevrelerinde yoğunlaştı yaşam. Çünkü su hayat demekti ve hayata yakın olmak kaçınılmaz bir unsurdu.
Çoğu su çevrelerine kurulan yaşamın kalan kısımlarıysa ya kuyular açtılar derinliklerden suları çıkardılar ya da çok daha fazlası lazım olduğunda kemerler kurdular o suları taşıdılar.
Bozdoğan Su Kemeri
Bunların örneklerinden biride Bozdoğan Su Kemerinin de bulunduğu su sistemidir.
Yeni bir kent yeni sorunlar demekti
İmparator Constantin İstanbul’u yeniden inşa etmeye başladığında artık kent çok daha önemli bir hal almış, imparatorluğun başkenti olmasıyla birlikte çevre etrafı da genişlemeye başlamıştı. Şehrin bu hızlı büyümesi beraberinde yeni sorunları da getiriyordu. Hızlı büyüme nüfusun artmasıyla birlikte, o nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması sorununuda birlikte getirmişti.
250 km lik bir sistem kuruldu
Kentin su imkânları artık nüfusu karşılamakta zorlanıyor bu yüzden yeni çözümler geliştirilmeye çalışılıyordu. Böylece İstanbul ilk su kemerleriyle tanışmış oldu.
Bugünkü Kâğıthane, Marmara denizi arasındaki yüksek tepelerden ve Trakya’nın yükseltilerinden su sağlanması amacıyla yaklaşık 250 km ye uzanan bir sistem kuruldu.
Onlarca sarnıca su taşınıyordu
Şehre bu yolla getirilen sular Yerebatan sarnıcı gibi birçok yeraltı sarnıcında depolanıyordu.
Bozdoğan Kemeri bu sistemin şehre ulaştığı en önemli noktasıydı.
Topkapı Sarayı’na da su taşıdı
Zaman içerisinde birçok restorasyona tabi kalan kemer İstanbul’un fethinden sonrada gerek Topkapı Sarayı’na gerekse çevre yerlere su taşıması için kullanılmıştır.
İstanbul’un belli başlı diğer su kemerleri
Mağlova kemeri
Günümüzde de İstanbul’a su sağlayan Mağlova Kemeri Mimar Sinan tarafından 1554 – 62 yılları arasında yapılmıştır. Alibeyköy deresi üzerinde bulunan kemer yapılmış en estetik kemerlerden biri olarak kabul edilir. Yüksekliği 36 metre olan kemerin uzunluğuysa 257 metredir.
Güzelce kemeri
Mimar Sinan tarafından yapılan kemer Alibeyköy Barajının su toplama havzası içerisindedir. Yaz aylarında suların çıkılmasıyla birlikte ortaya çıkan kemer 29,5 metre yüksekliğinde 155 metre boyundadır.
Eğri kemer
Mimar Sinan tarafından yapılan su kemerlerindendir. Kemerburgaz da bulunan kemer 408 metre kadar uzunluğa sahiptir. Yapısı itibariyle eğik bir hal aldığından eğri kemer olarak bilinir.
Uzun Kemer
Roma döneminden kalan temeller üzerine inşa edilen kemer 710 metre uzunluğundadır. İstanbul da hayatta kalmayı başarmış en uzun kemer olan Uzun Kemer’in ayaklarından birinde Allah yazısı diğerinde ise madalyon vardır.
İstanbul’a Seyahat
Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın.
sehrinhikayesi@gmail.com