Gülhane Parkı; Ben Bir Ceviz Ağacıyım

Kanlı Çınar
Ağustos 1, 2024
Yılanlı Sütun; İstanbul’da 300 Spartalı
Ağustos 13, 2024

Gülhane Parkı; Ben Bir Ceviz Ağacıyım

Gülhane Parkı Gezi Yazısı

 

Ben bir Ceviz Ağacıyım

Gülhane Parkı’nda

 

Gün geldi bir devrin sonu oldu, gün geldi milyonlarca insanın söylediği şarkının hikâyesi.

Kimi kendini kavak ağaçlarının rüzgârla olan hışıltısına bıraktı, kimi sarayın avlusunda çimlere uzandı.

Bu bambaşka dönemlerin bambaşka atmosferlerini yaşamak, güller bahçesinin kavakları arasında ıslık çalmak için Gülhane Parkı’nda gezintiye davetlisiniz.

Gülhane Parkı İçinde Neler Var?

Parktan çok daha fazla şey ifade eder Gülhane. İsmini cihan yöneten Topkapı Sarayı’nın gül bahçesi olduğu için aldı. Gün geldi şarkılara konu oldu, gün geldi imparatorlukların değişen rejimleri halka buradan duyuruldu. 

Nazım Hikmet’in dizelerinden, Anadolu insanının ıslıklarla yürüyüşüne

Ceviz Ağacı Şiirinin Hikâyesi

Kavak ağaçları arasında yürürken, ıslık çalarak içinizden şarkı söylediğinizi fark ederseniz şaşırmayın. 
Hikâyeye göre; Nazım Hikmet o dönemlerde polis tarafından aranmaktadır. Sevgilisi Piraye’yle buluşmak istemektedir. Arkadaşıyla Piraye’ye haber iletir. Lakin pekte tekin değildir bu arkadaş. Durumu polislere haber verir.
-Yarın saat 12.00 de Gülhane Parkı’nda. 
Ertesi gün olur Nazım büyük bir heyecanla gelir. Fakat bakar her yerde polisler. Çıkar bir ceviz ağacına saklanır. Piraye de gelir o sırada. Bir yanda Piraye’si bir yanda polisler. Ne Piraye’sinin yanına gidebilir ne de ses edebilir.
Ve dökülür Nazım Usta’dan sözler;
‘Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda
Ne sen bunun farkındasın, ne de polis farkında.’
İşte mırıldandığınız Cem Karaca’nın bestelediği Ceviz Ağacı şarkısıdır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün İlk Heykeli

Cumhuriyet sonrasında da devam etmiştir parkın hayatın içinde oluşu. Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk heykeli de Gülhane Parkı’nın Sarayburnu tarafına dikilmiştir. Heykel Avustralyalı Kripel tarafından yapılmış ve 3 Ekim 1926 da şimdi bulunduğu yere dikilmiştir. 

Başöğretmen Atatürk

Hani ilkokul sıralarında gördüğünüz bir fotoğraf vardır. Mustafa Kemal kara bir tahta üzerinde Latin harflerini tanıtmaktadır. İşte o fotoğraf Gülhane Parkı’nda çekilmiştir. 24 Kasım 1928 tarihinde düzenlenen bir törenle Başöğretmen sıfatını almıştır. 

Tanzimat Fermanı Nerede Okundu?

Bir devir yerini başka bir devre bırakıyor

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk demokratikleşme adımları bu fermanla atıldı. Abdülmecit döneminde 3 Kasım 1839 yılında Hariciye Nazırı Mustafa Reşit Paşa Gülhane Parkı’nda okudu Tanzimat Fermanı’nı. Bu sebeple fermanın bir diğer ismi de Gülhane Hatt-ı Hümayunu’dur.

Gülhane Parkında Tarihi Bir Taş; Gotlar Taşı

Parkın deniz tarafındaki ucuna gittiğinizde sizi bir sütun bekliyor olacak. Gotlar Sütunu olarak bilinen bu anıt kimilerine göre II Claudius Gothicus döneminde kimilerine göreyse Constantin tarafından yapıldığı söylenmektedir. Kesin olan bir şey vardır ki o da Bizans’ın Gotların işgaline karşı koyduğu ve zafer kazandığıdır.
Gotlar Cermen kavimlerinden olmakla birlikte günümüzde halen İsveç’te Gotland, Vestergöteland ve Östergöteland gibi Got Eyaletleri vardır. Gotlar İskandinavlar ve Cermenler arasında bir bağ oluşturur. 
Gotlar Sütununun kaidesinde;
Fortunae Reduci Ob Devictus Gothos 
Gotların yenilgisi dolayısıyla geri dönen Fortuna’ya yazmaktadır. 

Gülhane Kalıntıları

Aziz Pavlos Yetimhanesi

Gotlar Sütununun hemen aşağısında demir parmaklıklarla çevrili bir alan göreceksiniz. Birkaç tarihi kalıntının çevrildiğini düşünmeyin. Pek bilinmese de orası 578 yılında İmparator Justinianos tarafından yaptırılmış bir yetimhanedir. Aziz Pavlos yetimhanesi. Maalesef günümüze sadece bu kalıntıları kalmıştır. İstanbul Arkeoloji Müzelerinin Bizans bölümünde bu yetimhaneyle ilgili çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Gülhane İçinde Hangi Müzeler Var?

Gülhane Parkı içerisindeki eski ahırlar ve girişindeki alay köşkü oldukça değerli bir hale getirilerek misafirlerini ağırlamak için açılmışlar. 

Bunlardan biri; İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

Eski ahırların olduğu bölüm değerlendirilerek müzeye çevrilmiş. İslam dünyasının insanlığa kattığı tüm bilimsel ve teknolojik icatların sergilendiği bir müze açılmıştır. 2008 yılından beri hizmette olan İslam bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi günümüzde halen ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Sizi şaşırtacak, yepyeni şeyler öğrenebileceğiniz bir yolculukta bulabilirsiniz kendinizi. Tarihin serüveni içerisinde İslam’ın bilim ve teknolojiye kattıklarını keşfedeceksiniz.

Bir diğeri ise; Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi

Parkının girişindeki Osmanlı döneminin Alay Köşkü, Türkiye’nin ilk müze kütüphanesi haline getirildi. İsmini de ünlü Türk Edebiyatçısı Ahmet Hamdi Tanpınar’dan aldı. Güzel bir gezintinin ardından kendinizi kitapların kokusuna bırakabilirsiniz. 

Gülhane Parkı Nerede, Nasıl Giderim?

Yazın ağaçların serinliğinde güller bahçesi içinde gezmek mi istiyorsunuz?

Sonbaharın, kışın hüznünü tarihin içinde mi yaşamak istiyorsunuz?

Gülhane Parkı’na gelin. 

Gülhane Parkı İstanbul Fatih ilçesi, Tarihi Yarımada’da sizleri bekliyor. Tramvay kullanmak isterseniz kendi ismini verdiği Gülhane durağında ineceksiniz. Sultanahmet istikametine doğru yüz metre kadar gittiğinizde parkın girişini göreceksiniz. 

Comments are closed.