Topkapı Sarayı Gezi Yazısı
Topkapı Sarayı
Tek İmparatorluk Üç Kıta
Kıtaları yöneten imparatorluğun sarayı
Uzun bir dönem İslam’ın hilafet merkezi
Saraya Gelin
Ve cihanı yöneten padişahların yürüdüğü yollarda yürüyün
Bir İmparatorluğun merkezinde gezinmenin heyecanını yaşayın
Topkapı Sarayı Sizi Çağırıyor
Hz. Muhammedin kutsal eşyalarıyla
Musa Peygamberin denizleri yaran asasıyla
İstanbul’u feth eden Fatih Sultan Mehmet’in kılıcıyla
Cihanı feth eden Kanuni Sultan Süleyman’ın eşyalarıyla
İmparatorluk döneminde erkeklerin giremediği Kutsal Ev’le
Ve nicelerinin tüm ihtişamıyla….
Topkapı Sarayı Gezisi
Kendinizi ayrıcalıklı hissedeceksiniz
Bab- Hümayunda başlayacak gezintiniz. Saltanat kapısından geçeceksiniz. Bir yanınızda Aya İrini’yi görürken Babüsselama doğru yürüyeceksiniz. Sarayın ikinci kapısından geçeceksiniz.
Divan-ı Hümayunda İmparatorluğu yönetmek için alınan kararların tartışıldığı yerleri göreceksiniz.
İstanbul’u feth eden Fatih Sultan Mehmet’in, Avrupa’yı feth eden Kanuni Sultan Süleyman’ın silahlarını göreceksiniz.
İslam’ın Peygamberi Hz. Muhammedin eşyalarıyla,
Musevilerin Peygamberi Hz. Musa’nın asasını göreceksiniz.
Solunuzda Haliç, karşınızda İstanbul Boğazı, sağınızda Marmara Denizi olacak.
İmparatorluğun başkenti İstanbul
Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u feth ettikten sonra İmparatorluğun merkezi artık İstanbul olmuştu. İmparatorluğun şanına yakışan görkemli bir saray yapılmaya başlandı.
18 senede 700.000 m2 lik alana Topkapı Sarayı inşa edildi.
Padişahın evi kabul edilen Topkapı Sarayı aynı zamanda imparatorluğunda merkeziydi.
Topkapı Sarayı İçinde Neler Var?
Topkapı Sarayı Kapıları
Bab-ı Hümayun Kapısı
Sultanahmet meydanından Topkapı sarayına girerken Bab-ı Hümayun karşılar sizi. Saltanat Kapısı da denen Bab-ı Hümayun sarayın ilk kapısıdır. Kapının sol kısmın da ‘’Kim zulme uğrarsa bu kapıya gelsin’’ sağ tarafında ise ‘’ Sultan Allah’ın yeryüzünde ki gölgesidir’’ yazmaktadır.
Aya İrini
Saltanat kapısından geçtikten sonra sarayın 1. Avlusuna girmiş oluyorsunuz. İlk dikkatinizi çeken sol taraftaki yapı olacaktır. Aya İrini Kilisesidir orası. Bilgilerine Aya İrini sayfamızdan ulaşabileceğiniz kilise Osmanlı döneminde silah deposu olarak kullanılmış, günümüzde ise hem müze olarak hizmet vermekte hem de çeşitli sanatsal etkinliklerin yapıldığı bir yerdir.
Babüsselam Kapısı
Avlunun sonuna geldiğinizde ikinci bir kapı karşılar sizi. Babüsselam kapısı. Babüsselam kapısı sarayın simgesidir. Devlete olan saygı bu kapıda gösterilmeye başlanırdı. Padişahtan başka hiç kimse bu kapıdan içeri atıyla geçemezdi. Devletin en önde gelenleri bile atlarından iner ve yürüyerek devam ederlerdi yollarına.
Babüsselam’dan geçtikten sonra artık sarayın ikinci avlusunda bulunuyorsunuz. Sağ tarafta kalan kısımlarda Has Ahırlar, Beşir Ağa Camii ve Hamamı ve en uzak noktadaki kısmı ise Matbahı Amire yani sarayın mutfaklarıdır.
Sol tarafınızda kalan yapılarsa Divan-Hümayun, Dış hazine ve adalet Kasrıdır.
Sohum Kitabesi
Divan-ı Hümayuna doğru yürürken bir kitabe göreceksiniz. Kitabe 3. Ahmet döneminde Karadeniz kıyılarına yapılan Sohum kalesine ait bir kitabedir.
Divan-ı Hümayun
Divan-ı Hümayun devlet meselelerinin görüşüldüğü yerdir. Divan- Hümayun da devletle ilgili işler görüşülür ve sonra arz odasına gidilerek padişaha sunulurdu.
Divan-ı Hümayunun yanında saat ve silahlardan oluşan koleksiyon kısmı var. Osmanlı döneminde dış hazine olarak kullanılan bu alanda günümüzde Padişahlara ait silahlardan çeşitli saat modellerine kadar birçok eser güzel bir ışıklandırmayla sergilenmektedir.
Divan’ın bulunduğu tarafta görülen kule Adalet Kasrı’dır. Padişah Adalet Kulesinden hem şehri izler hem de Divan toplantılarına tanıklık ederdi.
3. avluya girilen kapının yanında kalan kısım zülüflü baltacılar ocağıdır. İsimlerini başlarına giydikleri sepuştan sarkan saç örgüsüne benzeyen zülüflerden alan zülüfler padişahın güvenli haberleşmesini sağlayan , cülus ve kutlamalar gibi etkinliklerin hazırlıklarını yapan ocaktır.
Babüssade Kapısı
Babüssade kapısı 3. Avluya girilen kapıdır. Kapının girişinde Sancağın takıldığı yer vardır. Kapının tam karşısı arz odasıdır. Divan-ı Hümayunda tartışılan konular burada padişaha sunulurdu.
Topkapı Sarayı’nda ki Kutsal Emanetler
Üçüncü avlunun en dikkat çekici yeriyse Kutsal Emanetlerin sergilendiği bölümdür. İmparatorluk zamanında Has Oda olarak kullanılan bölümlerde günümüzde;
Kâbe’nin anahtarı
Sancak-ı Şerif Mahfazası
Sakal-ı Şerif
Hz. Muhammed’in dişinin mahfazası
Medine toprağı
Musa Peygamberin asası
İslam Peygamberi ve dört halifenin kılıçları gibi İslam dininin kutsal değerleri sergilenmektedir.
Üçüncü avlunun diğer yapılarıysa Enderun kütüphanesi, Enderun hazinesi, hazine koğuşu ve ağalar camiidir.
İstanbul’u Saraydan İzleyin
3. Avludan çıktıktan sonra 4. Avluya giriş yapılır. Bu alanda köşkler bulunur. Sünnet odası Revan köşkü, Bağdat köşkü, Sofa köşkü, Sofa camii, Mecidiye köşkü, Hekimbaşı odası ve Esvab odası bu avlu içindedir.
Avlunun dikkat çekici kısmıysa sonuna geldiğinizde ortaya çıkar. Solunuzda Altın boynuz yani Haliç karşınızda İstanbul Boğazı, sağınızda Marmara denizi görülmektedir. Ziyaretçilerin adeta fotoğraf yarışına girdikleri bu alanda ayrıca yemek yiyebileceğiniz, kahvenizi içebileceğiniz kafetaryada bulunmaktadır.
Topkapı Sarayı Haremi
Kutsal Ev Harem
Harem sarayın en dikkat çekici noktasıdır. Padişahın annesi Valide Sultan tarafından yönetilen harem kelime olarak kutsal ev anlamına gelmektedir.
Hareme girmek için ayrı bir giriş kapısından giriş yapmanız gerekmektedir.
İmparatorluk döneminde erkeklerin giremediği harem günümüzde herkesin ziyaretine açıktır.Topkapı sarayının en gizli kalmış bölümleri buradadır. İmparatorluğun kadınlar tarihinin en çetin mücadeleleri, en büyük entrikaları yürüdüğünüz bu yollarda yaşanmıştır. Harem yolculuğunda kendinizi yüzlerce yıl öncesinde hissedeceksiniz.
Topkapı Sarayı Nerede
Tarihi Yarımadaya gelin
Ve cihan sultanlarının dünyayı yönettiği yollarda yürüyün. Sultanahmet Tramvay durağında indikten sonra Ayasofya’nın sağ tarafına doğru giderseniz sarayın kapısına ulaşacaksınız.
Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri
Yaz dönemi : 09.00 – 18.45
Kış dönemi : 09.00 – 16.45
Telefon : 0212 512 04 80
Faks : 0212 528 59 91
e-posta : topkapisarayimuzesi@kulturturizm.gov.tr
web adresi : www.topkapisarayi.gov.tr
Topkapı Sarayı Giriş Ücretleri
Sarayın girişinde müzekart edinebilirsiniz. Müzekart sayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı tüm müze ve ören yerlerine bir sene boyunca sınırsız olarak ücretsiz girebilirsiniz.
Öğrenci Kartları 2020 Yılında Yılda 2 Kez Giriş Hakkıyla sınırlandırılmıştır.
Müzekart
Öğrenci 30 TL Tam 60 TL (2021)
İstanbul Müze kart Satış Yerleri
İstanbul Arkeoloji Müzeleri
Kariye Müzesi
Topkapı Sarayı Müzesi
Ayasofya Müzesi
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Rumeli Hisarı