Yılanlı Sütun; İstanbul’da 300 Spartalı

Gülhane Parkı; Ben Bir Ceviz Ağacıyım
Şubat 13, 2024
Adına Meydanlar Düzenlenen Şair; Adam Mickiewicz
Şubat 14, 2024

Yılanlı Sütun; İstanbul’da 300 Spartalı

Yılanlı Sütun

300 Spartalı’nın bir milyonluk Pers ordusunu durduğunu duymuş muydunuz?

Ya Pers ordularının Yunan kent devletleri ile yaptıkları o savaşlara giderken İstanbul’dan geçtiklerini biliyor muydunuz?

Kaybettikleri o savaşlardan sonra, silahları bronzla eritildi ve bir anıt yapıldı.
İşte o anıt Constantin döneminde İstanbul’a geldi ve halen orada.

Yılanlı-Sütun

300 Spartalı – Yunan Halkları – Pers Zaferleri

300 Spartalı’dan, Salamis Deniz Savaşına

Pers Kralı 1. Serhas Salamis deniz savaşını kaybettikten sonra işgal ettiği Yunanistan topraklarını General Mardonius’a bırakarak İran’a geri döner. Mardonius Atina ile anlaşma yoluna gitmek ister. Fakat Atina bu anlaşmayı kabul etmez ve Yunan devletlerinin en savaşçıları olarak bilinen Spartalılardan Perslere karşı birlikte mücadele etmeyi teklif eder.
Spartalılar bu teklifi kabul etmeyerek Atina’yı yalnız bırakırlar. 
Mardonius bu durum üzerine Atina’yı ele geçirir ve daha önce yapmak istediği anlaşmayı tekrardan Atinalılara dayatır.
Atinalılar bu teklifi yine kabul etmeyeceklerdir.

Spartalılar Kimdir?

Spartalılar o güne kadar görülmemiş en büyük ordularını yardıma gönderiyorlar

Atina’yla Persliler arasında süregelen bu durum Spartalıları rahatsız etmeye başlar. Olası bir Atina Pers anlaşmasının kendileri için ne kadar tehlikeli bir durum olacağını düşünmeye başlamaları üzerine Atina ile birlik olmayı kabul ederler. 
Spartalılar Atina’ya destek olmak için 45.000 asker göndereceklerdir. Bu o zamana kadar hiçbir savaşta görülmemiş en kalabalık Sparta ordusudur.

Pers Generali stratejik hatalar yapıyor

Mardonius Spartalıların Atina’yı desteklemek için asker göndereceğini öğrendiğinde Atina’yı tamamen yıkar.
Yunanlıların birleşemeyeceğini ve erken bir saldırının Yunanlılar toplanamadan kendisine zafer getireceğini düşünmektedir.
Lakin durum hiçte öyle olmaz. Yunan direnişi sayesinde saldırı püskürtülür. Yunanlılar Platea’ya ilerlerler. Artık her iki orduda karşı karşıyadır ve birbirlerinden ilk saldırıyı gerçekleştirmelerini beklerler.
İlk saldırı Pers ordularından gelir. Yunan orduları ise geri çekiliyormuş izlenimi vererek Pers ordularını istedikleri savaş noktasına çekerler. Persler burada ağır bir yenilgi alacaklardır.
Yunanlılar Platea savaşını kazanırlarken aynı gün Mycele deniz savaşında da Pers donanmalarını yenilgiye uğratacaklardır. Böylece Perslerin Yunanistan’ı feth etme hayalleri son bulurken aynı zamanda Büyük İskender’in İran’ı feth ettiği zamanlarında önü açılmış olacaktır.

Delphi Tapınağı

Delphi Tapınağında Yunan Halklarının Ortak Mücadelesinin Zaferi

Kazanılan savaşlardan sonra Yunanlılar, Pers ordularına ait silahları eriterek bronz bir zafer anıtı yaparlar. Yılanlı Sütun adı verilen, Yunan halklarının birlikte mücadelesini simgeleyen bu anıt Delphi Tapınağına hediye edilir.
Yılanlı Sütun çan biçiminde bir kaidenin üzerinde yapılmıştır. Yılanların kafaları üzerine altın kazan yerleştirilmiş ve sürekli ateş yanmaktadır. Savaşta büyük başarı gösteren Pausanias anıtın kaidesine kendini kahraman gösteren bir yazı yazdırsa da bir süre sonra Spartalıların isteği üzerine bu yazı silinir ve Persleri yenilgiye uğratan 31 Yunan şehir devletinin isimleri yazılır.
Sütunun üstünde ki altın kazan ileri ki yıllarda savaş masraflarını karşılamak için eritilmiş böylece sütundan geriye sadece üç yılan sarmalından oluşan kısmı kalmıştır.
Yılanlı Sütun hakkında bilgi

 Constantin Yılanlı Sütun’ı İstanbul’a getiriyor

Tarihçilerin büyük bir çoğunluğu Yılanlı Sütunun Constantin tarafından İstanbul’a getirildiğini kabul eder. Şehri yeniden inşa ederek başkent yapan Constantin, Yılanlı Sütunu şehri zararlı hayvanlardan korumak istediği için getirtmiştir.

İstanbul Tılsımları

Osmanlı kaynaklarında İstanbul’un tılsımı

Sütunun üç yılan başlı son hali 1699 da Motraye’nin gravüründe görülmektedir. 
Yılanların başlarının nasıl koptuğuna dair farklı hikâyeler anlatılmaktadır. 
Hümername’ye göre Fatih Sultan Mehmet at meydanına girer ve kargısıyla yılan başlarını kırar.
Nusratname’ye göre ise Yılanlı Sütun 1700 yılında İstanbul’a gelen Polonya elçisinin adamları tarafından saldırıya uğramıştır. 
Evliya Çelebi’de bahseder Yılanlı Sütundan. Çelebiye göre Yılan başları yok olduktan sonra şehri yılan, çiyan ve akrepler sarmıştır.

Burmalı Sütun Sultanahmet’te, Yılan başları İstanbul Arkeoloji Müzelerinde

Kayıp olan yılan başlarından bir tanesi Ayasofya onarılırken ortaya çıkar. Koruma altına alınan yılan başı İstanbul Arkeoloji Müzelerinde sergilenmektedir. Müzenin Arkeoloji Müzeleri kısmına giderseniz İstanbul ile ilgili eserlerin sergilendiği kısımda yılan başını görebilirsiniz.
İstanbul-Arkeoloji-Muzeleri eserleri

İstanbul’a Seyahat

Eşsiz bir kültür turizmi yaşamak, tarihin bambaşka köşelerinde gezinmek, tatilinize tarifsiz güzellikler katmak için, seyahat planlarınızı İstanbul’a yapın. 

300 cesur askerin direnişiyle başlayan, Yunan halklarının birleşmesiyle son bulan zaferi sadece filmlerde izlemeyin.
İstanbul’a gelin ve Pers ordularının eritilmiş silahlarıyla yapılan anıtı yakından görün.

Yılanlı Sütun Nerede, Nasıl Giderim?

İster deniz yoluyla ister karayoluyla nereden gelirseniz gelin yarımadanın her yerinde tramvaylar karşılayacak sizi. Yılanlı Sütun’a ulaşmak için Sultanahmet tramvay durağını kullanabilirsiniz. Sultanahmet Camiine yöneldikten sonra hemen camiin yanı başında At Meydanında sizi bekliyor olacaktır. 

Comments are closed.